Šta kad ste „između dve vatre“?

Imate jednu super drugaricu ili druga. Uz to, imate još jednu drugaricu (ili druga) koji su vam jako dragi i lepo se slažete s njima, samo, oni baš i ne vole onu prvu osobu. Možda su nekad bili prijatelji, pa su se posvađali; možda se nikad i nisu „gotivili“. Vama se oboje dopadaju i sa oboje želite da se družite (naravno da to ne mora istovremeno), ali jedno od to dvoje vam zamera što se družite sa onim drugim i želi da prestanete s tim.

Razlozi koje vam navode za to mogu biti različiti; generalno uzev, najčešće se svode na to da vas druženje s tom osobom kvari. Međutim, ta osoba (s kojom bi navodno trebalo da prekinete kontakt) vam je, recimo, najnaj drugarica i nemate ni najmanju želju da prestanete da se družite s njom. Opet, ne želite da povredite ni ovu drugu drugaricu (druga). Niste sigurni kako bi bilo najpametnije da postupite.

Za početak, pažljivo razmislite o argumentima ove druge osobe (one koja traži vaš prekid kontakta s prvom). Možda ta druga drugarica vidi nešto loše u onoj prvoj što vi ne primećujete; ukoliko zaključite da su njena zapažanja tačna, to ne znači da sad smesta treba da pobegnete od prve drugarice, ali mogli biste da preispitate odnos sa njom, kao i kakav to ona loš uticaj vrši na vas. Druga varijanta je da ste vi sigurni u kvalitete prve drugarice i u to da vam druženje s njom zaista prija; u tom slučaju, trebalo bi da preispitate svoj odnos sa ovom drugom drugaricom. Dobra je ideja da pokušate da saznate prave razloge njenog protivljenja vašem izboru prijatelja – možda se, recimo, samo oseća zapostavljeno jer prvoj drugarici poklanjate znatno više pažnje i vremena nego njoj.

Koja god da je varijanta u pitanju, treba da budete svesni da niko nema pravo da vam brani da se družite s nekim (osim ako se radi o zaista drastičnim slučajevima, kao što su kriminal, nasilne osobe, droga i slično). Svaki eventualni ultimatum tipa „ona ili ja“ je krajnje nefer prema vama i ne bi trebalo da mu popustite. Pravi prijatelj će prihvatiti mogućnost da se družite i sa nekom osobom koja se njemu baš i ne dopada – ukoliko to ne ugrožava vaše prijateljstvo, nije njegova stvar sa kim se vi još družite. Ljubomora i zapovedanje u prijateljstvu ne vode nikuda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.