„Studentske droge“ – šta je to?

Da li vam se nekad desilo da vam se nagomila gradivo, pa pod hitno morate da upamtite veliku količinu informacija – bilo da se radi o tome da popravljate lošu ocenu ili očekujete kontrolni ili ispitivanje vrlo uskoro i nadate se da do loše ocene neće doći? Kome se to nije desilo (izuzev onima koji uvek uče vrlo redovno – a njih ima zanemarljivo malo)? Verovatno ste u takvoj situaciji morali da učite do kasno u noć i želeli da postoji neka tableta koja bi vas održala budnim. Možda ste i čuli da postoje takve tablete koje bi vas održale budnim i pomogle vam da se koncentrišete – ali bolje bi vam bilo da s takvima ne eksperimentišete. O čemu se radi?

U Americi, studenti koji imaju problema s koncentracijom (ovde govorimo o medicinskom problemu poremećaja koncentracije, dovoljno jakom da ste prinuđeni da potražite lekarsku pomoć) mogu da na recept dobiju lekove koji će im povećati koncentraciju. Dok se taj lek uzima samo na preporuku lekara i na osnovu recepta koji vam je on dao, stvar je u redu – međutim, zloupotreba ovakvih lekova dovela je do toga da ih nazivaju studentskom drogom.

Naime, mnogi studenti u Americi koji nemaju medicinskih problema s koncentracijom tvrde da im ovi lekovi pomažu da dok uče budu budni i usredsređeni. Međutim, oni te lekove uzimaju na svoju ruku i ne obraćaju pažnju na propisanu dozu, što nekad dovede do veoma ozbiljnih zdravstvenih problema. Neki od njih su nesanica, nervoza, anksioznost, premor, pa čak i srčana aritmija (da, kod mladih i inače zdravih ljudi!). Lekari urgiraju da se odustane od ovakve zloupotrebe lekova i predlažu studentima da uče ranije, kad im neće ni biti potrebne hemijske supstance da ih održe budnim.

Dakle, ako vam nekim slučajem, preko poznanika, rođaka ili prijatelja padnu šaka ovakve tablete „koje će vam garantovano pomoći u učenju“, bolje bi bilo da ih ne uzimate. Učiti na vreme je znatno zdravija taktika – a čak je i loša ocena bolja nego mogućnost trajno narušenog zdravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.