U trendu

Tinejdžer napadnut ježom

Napad na nekoga nije, nažalost, nikakva retkost, pa ni napad na tinejdžera. Nesvakidašnje je to da kao oružje napada bude upotrebljen jež, a upravo to se desilo jednom petnaestogodišnjaku s Novog Zelanda.
Napad se desio u februaru ove godine u Vakatanu (Whakatane). Vilijam Singalarg (William Singalargh) je dohvatio ježa i njime gađao petnaestogodišnjaka s razdaljine od nekoliko metara. Pogodio ga je u nogu, od čega je dečaku ostao trag i koža mu je na nekoliko mesta probušena bodljama. Tinejdžeru nije bila neophodna medicinska pomoć.
Bez obzira na to što je oružje napada neuobičajeno, napad je napad, i napadač je osuđen i kažnjen novčanom kaznom od 545 dolara, od kojih je žrtvi morao da preda 389. Osuđen je za napad i agresivno ponašanje (izjasnio se da nije kriv), dok je ozbiljnija optužba, za oružani napad (oružje je jež), odbačena. Novozelandski zakon za oružani napad predviđa kaznu zatvora u maksimalnom trajanju od pet godina.
Zbog čega je ovaj tinejdžer napadnut? Motiv nije poznat. Nije poznato ni to da li je jež, u trenutku kada je iskorišćen kao oružje, bio živ ili mrtav; u vreme kada je uzet kao dokazni materijal, nije više bio živ. Stariji policijski narednik Dženkins izjavio je da, mada je korišćenje ježa kao oružja neuobičajeno, nije neobično da neko bude okrivljen za to što je nečim nekog gađao.
Uvrnuta priča? Svakako, ali ima pozitivnu stranu (izuzev, nažalost, po nesrećnog ježa): napadač je kažnjen za ono što je učinio. Ne možete samo tako da nekog gađate nečim, niti ga na neki drugi način napadnete, niti je neophodno da povrede budu takve da žrtva dospe u bolnicu i samo u takvom slučaju ima šanse da dobije tužbu. Nadamo se da će vremenom ovakva praksa zaživeti i kod nas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.