U trendu

Da mozak bolje radi

Uvek je korisno da vam mozak brzo radi i da imate dobro pamćenje, kako zbog škole, tako i zbog svega ostalog. Možete da smislite bolje fore za zasmejavanje društva ili simpatije, „kul“ stvari koje biste mogli da radite… Sve je lakše onima kojima mozak bolje radi. Evo i nekih trikova da poboljšate rad sopstvenih „malih sivih ćelija“.

Jedan veoma bitan podatak jeste da se u kratkoročnom pamćenju stvari zadrže najviše 24 sata. Ako nešto želite da zapamtite na duži period od toga (a moraćete, ako mislite da završite razred), neophodno je da nakon ta 24 sata to isto gradivo još jednom pređete – jeste vi, dok je kratkoročno pamćenje trajalo, imali utisak da te stvari super znate, ali ako gradivo ne utvrdite, to super znanje će izbledeti.
Ujutro mozak nikako da vam se razbudi? Za buđenje mozga možete da iskoristite pranje zuba, tako što ćete brojati koliko puta ste preko njih prešli četkicom. Ako uz to radite i nešto ne baš uobičajeno, kao što je pranje zuba uz korišćenje obe ruke, razbudiće vam se obe moždane hemisfere – zbogom jutarnjoj mrzovolji i pospanosti!
Kad imate priliku za to, pravite grimase pred ogledalom – pored toga što može da bude zabavno, tako i vežbate mišiće lica, a i mozak se aktivira. Još jedna jednostavna fora za poboljšavanje rada mozga je žvakanje žvaka – pokazalo se da se na taj način i kratkoročno i dugoročno pamćenje poboljšavaju za 35 procenata.
Želite da vam mozak brže radi? S vremena na vreme, okrenite neki tekst (nebitno koji) naopačke i tako ga pročitajte (nije nemoguće, samo čudno zvuči, i šašavo izgleda dok to radite). Na ovaj način se rad mozga ubrzava.
Pokušajte da se setite šta ste pojeli za večeru – sinoć i tokom cele prethodne nedelje. Sami ovi podaci u većini slučajeva nisu bitni, ali prisećanjem vežbate pamćenje – a možda i rešite misteriju kako vam je uspelo da se ugojite, a sigurni ste da po ceo dan „ništa ne jedete“.
Još jedna super vežba za pamćenje jeste da vam drug ili drugarica kažu prvu stvar koja im padne na pamet („profesorka engleskog“, „komšijina mačka“…), a da vi to onda nacrtate uz što više detalja. Ne morate da budete talentovani za crtanje – pamćenje će vam vežbati to što se prisećate svih tih detalja specifičnih za baš tu osobu ili stvar.
Za kraj, jedna stvar koja dokazano zaglupljuje: cigarete! Pušenje sužava krvne sudove glave (između ostalog), pa je tako mozak slabije snabdeven krvlju i svime što krv treba da mu donese, plus je i jedno istraživanje pokazalo da pušači imaju manji mozak od nepušača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)