Vidi šta ja imam…

U skoro svakom odeljenju nađe se jedan takav primerak: najčešće to bude devojka, mada može da se desi da bude i dečak, kojoj je glavna stvar to što nosi skupu garderobu, ima skupu torbicu, skupu obuću, sve firmirano, naravno. Misli da je glavna zbog toga. A vas, kao i skoro sve ostale iz razreda, prilično nervira svojim ponašanjem. Zašto?
Zato što je dosadna i naporna. U redu, njoj je bitno da ima skupu garderobu poznatih brendova, njena stvar. Ipak, ne mora da bude toliko dosadna zbog toga. Vi joj, recimo, priđete i prijateljski joj kažete da njena torbica super izgleda, a ona vam odmah kaže da je to original "Prada", da joj je majka torbicu kupila u Rimu, da je mnogo koštala… A vi ste samo bili ljubazni, možda vam se torbica čak i nije nešto mnogo dopala (pa šta ako je "Prada", ne mora da vam se sviđa samo zato što je poznato ime u pitanju).
Takve osobe su posebno dosadne jer sve oko sebe procenjuju na osnovu toga koliko košta garderoba koju nose i da li je u pitanju original poznate marke ili nešto kupljeno na buvljaku. Ako vaša garderoba ne košta kao 20 prosečnih plata u našoj zemlji, vi ste bezvredna osoba ili već nešto slično. Da bar hoće da ćute i da svoje ružno mišljenje zadrže za sebe, nego će ovako ili onako nipodaštavati sve koji nemaju novca (to jest, čiji roditelji nemaju novca). Šta s takvima?
Jedna varijanta je da se sklanjate od njih i da ih ignorišete. Njihov problem je što su veoma nesigurni u sebe i svoju vrednost pokušavaju da dokažu skupom garderobom i nipodaštavanjem drugih, i teoretski, ako bi se neko pomučio da im pomogne da nesigurnost prevaziđu, moglo bi da ispadne da su super osobe. Zato, druga varijanta jeste da vi budete ta plemenita duša koja će im dokazati da su oni dobre osobe i da to treba da ističu, a ne svoje skupe "krpice" – a kad već ističu da su zapravo dobre osobe, mogli bi i da prestanu s vređanjem manje imućnih.
Nemate strpljenja ni za ignorisanje niti za menjanje ovakvih osoba? Treća varijanta je da ih, kako oni počnu s uobičajenim pričama o tome gde su šta nabavili i koliko je to koštalo, presečete sa: "Daj, ne smaraj, koga to zanima?" Nakon što ih nekoliko puta dočeka ovakav hladan tuš s vaše strane, vrlo je verovatno da će se povući i, ako ništa drugo, makar postati tiši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.