Vizuelni tip – za lakše učenje

Svako do tinejdžerskih godina dobije gomilu saveta kako da uči, ali se nekad desi da neki od tih saveta budu neadekvatni za vas, to jest, za vaš tip. Recimo, neće vam mnogo pomoći u učenju da čitate lekciju naglas ako ste vizuelni tip – pomoći će vam neke druge stvari.
Šta je vizuelni tip i kako znati da li ste to vi? Vizuelnom tipu je vid dominantan – najvažnije mu je čulo vida, i preko vida i vizuelizacije najlakše razume, pamti i uči. Evo koje su osobine vizuelnog tipa (ako se prepoznate u većini, ne mora u svima, spadate u vizuelni tip): dobro vam ide pravopis, ali zaboravljate imena; treba vam tišina za učenje; potrebno vam je neko vreme da razmislite pre nego što stvarno razumete lekciju (nema veze s inteligencijom); sviđaju vam se boje, moda, slikarstvo; sanjate u boji; dobro shvatate i dopadaju vam se grafikoni i ilustracije; odgovara vam kada vam neko nacrta lekciju; dok se prisećate lekcije, često zamišljate stranu u knjizi ili u svesci na kojoj se nalazi; lakša vam je geometrija od algebre.
Prepoznali ste se u ovom tipu? Evo šta vam sve može pomoći da brže i lakše naučite ono što vam je potrebno. Obavezno hvatajte beleške, pravite spiskove, podvlačite bitne delove bilo u knjizi, bilo u beleškama. Koristite različite boje za podvlačenje različitog tipa informacija (samo ne preterujte, da tekst ne postane nepregledan). Zaokružujte reči, koristite markere da naglasite bitno. Neka vam beleške budu pregledne i po stavkama (tezama) – tako ćete vrlo lako moći da se setite kako izgledaju, a letimičan pogled na njih će biti dovoljan da vas podseti (ako ste prethodno učili, naravno) na kompletnu lekciju.
Pomaže i ako nacrtate mapu istorijskih dešavanja (ne morate da budete umešni u crtanju, dovoljno je da mapa bude jasna), fizički ili hemijski ili biološki proces. Šta god može da se predstavi crtežom, nacrtajte to. Zamolite nastavnika da nacrta grafikon ili dijagram tamo gde je to moguće, pa to iskopirajte u svesku. Gledajte naučne, istorijske i slične emisije, mnogo će vam pomoći.
Vizuelnom tipu ne odgovara usmeno odgovaranje, dok se s kontrolnim i pismenim znatno lakše snalazi. Ako odgovarate geografiju ili istoriju, lakše vam je ako ste pred mapom (možete zamoliti nastavnika za to, ako je izvodljivo – rado će vam to omogućiti, dopašće mu se što pokazujete gde se šta nalazi, kao i vaši slikoviti opisi). Ukoliko vam usmeno odgovaranje baš teško pada, pokušajte da zamolite nastavnika da vam izdiktira pitanja, zapišite ih, pa mu predajte napisane odgovore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.