U trendu

Za lepe šake

Šake su nešto što je teško sakriti – a ako se ne neguju, mogu prilično ružno da izgledaju. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti za negu ruku i noktiju, sasvim jednostavnih (plus veoma malo koštaju!), a daju veoma lepe rezultate.

Prvo na red dolazi oblikovanje noktiju. To se radi turpijom, onda kada su vam šake i nokti potpuno suvi i ne neposredno nakon pranja ruku ili nakon što su vam ruke bile u vodi (u suprotnom, nokti će biti mekani, pa bi mogli da se oštete prilikom turpijanja). Turpija se prilikom oblikovanja notkiju drži pod uglom od četrdeset i pet stepeni, a nokti se oblikuju s jedne na drugu stranu, nikako napred-nazad.

Zatim potopite šake u toplu sapunjavu vodu, i držite ih tako pet minuta. Time, pored toga što čistite ruke, omekšavate zanoktice. Istapkajte ruke mekim peškirom dok ne budu suve i utrljajte u zanoktice kremu za zanoktice (mogu se nabaviti u apotekama, parfimerijama i radnjama s kozmetikom).
Štapićem za uši nežno pogurajte zanoktice unazad. Zanoktice nipošto ne treba seći! Kružnim pokretima uklonite odumrlu kožu, ako je ima, i nakon toga te delove očistite maramicom.

Na kraju nanesite neku dobru kremu za ruke – moguće je da ćete morati da eksperimentišete dok ne pronađete onu koja odgovara vašoj koži.

Redovna nega ruku posebno je važna zimi, kada se delom zbog hladnoće, a delom zbog vazduha isušenog centralnim grejanjem, koža dodatno suši, a i nokti mogu da se ljuspaju, što nekad dovede do bolno ispucale kože i/ili ispucalih noktiju. Pomenuti proces nege dovoljno je obaviti jednom nedeljno, a ako vam se ruke dosta suše, najbolje je mazati ih hranljivom kremom posle svakog pranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.