Zavoleti povrće

Česta je pojava da deca ne vole povrće. Za mnogu decu povrće jednostavno nema dovoljno zanimljiv ni dovoljno intenzivan ukus. Deca porastu, postanu tinejdžeri – i mnogi od njih takođe ne vole povrće. Hamburger i pomfrit su mnogo zanimljiviji kao hrana, da se i ne spominje uživanje s prijateljima uz ovakvu vrstu hrane – druženje uz pomfrit i hambrugere ili neku sličnu hranu je stvarno super.
Opet, povrće ima hranljive materije koje samo krompir i meso nemaju. Naravno, možete naterati sebe da jedete povrće zato što ste svesni da je ono potrebno vašem telu, ili možete jednostavno odbiti da ga jedete; možete čak napraviti i dogovor s majkom da vam sprema povrće na takav način da jedva da ga i osetite u obroku, da na taj način zavarate sebe i da ga pojedete. Ipak, zar ne bi sve bilo jednostavnije kad biste stvarno voleli povrće, kad vam ne bi bile potrebne nikakve varke niti snaga volje da terate sebe na nešto što ne želite?
Samo, kako zavoleti povrće? Kad vam se ukus nečega stvarno ne dopada, kako navesti sebe da odjednom počne da vam se sviđa? Odgovor je: ne odjednom, ali postepeno i to može da se izvede. Kako?
Sećate li se kada ste prvi put pili kafu? Ako ste stigli do kafe, naravno. Kafa ima gorak ukus; neki porede ukus kafe s ukusom blata. Miris je prijatan, ali u početku se ukus ne dopada velikoj većini. Opet, nakon nekog vremena, skoro svi počnu da piju kafu i skoro svi nauče da uživaju u njoj, čak i stvarno zavole ukus koji im je u početku bio odbojan. U čemu je fora?
Kafa se često pije u društvu. Pored toga, to je nešto što stariji rade; time što ste počeli da pijete kafu i sebe svrstavate u kategoriju starijih. Nećete da se u društvu pokažete kao klinac ili klinka, pa prihvatite kafu. S vremenom se naviknete na ukus kafe, a navikavanju jako mnogo pomaže to što kafu pijete s prijateljima, to što je "ajmo na kafu" izgovor za druženje i zezanje. Ideju kafe nesvesno povežete s nekoliko stvari u kojima zaista uživate i vaš organizam se s vremenom navikne na ukus koji vam je u početku bio odbojan.
Slično možete uraditi i s povrćem. Napravite igru od toga, biće zabavnije. Dogovorite se s još nekoliko prijatelja koji kao i vi žele da se naviknu na zdravu hranu, a ne vole povrće, da imate zajedničke obroke. Smejte se zajedno, uživajte u društvu i nećete ni primetiti da ste pojeli nešto što baš i ne volite. To se neće desiti preko noći, ali nakon nekog vremena uvidećete da ste se navikli na ukus povrća. Možda vam i dalje neće biti omiljena hrana, ali vam neće biti problem da ga jedete – a vaše telo će vam biti zahvalno zbog toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.