Želite ljubimca? (2)

Osim što nije nimalo fer da posle nekog vremena zaboravite na preuzete obaveze prema svom ljubimcu, ukoliko se vi ne pobrinete za njegove potrebe, to će ili morati da radi neko drugi (na čemu vam nimalo neće biti zahvalan), ili će vaša životinjica ostati gladna, žedna, prljava i nesrećna.

Dobro, sve vam je jasno, ali i dalje želite mezimče i spremni ste da brinete o njemu? Da vidimo onda kako da ubedite roditelje u to. Neophodno je da ih ubedite da ste zrela i odgovorna osoba koja će zaista voditi brigu o ljubimcu i neredu koji on napravi (upamtite, nijedna životinja se ne rađa dresirana, već ih svemu morate naučiti). Ako vam je kuća čista kao apoteka, verovatno je da bi vam roditelji dobili nervni slom od svake dlake koju vide na nameštaju (a to se ne može izbeći ukoliko imate psa ili mačku), a zdravlje vaših roditelja je ipak važnije od imanja mezimčeta, tako da je u tom slučaju možda bolje da se opredelite za ptičicu (papagaja, kanarinca…) ili akvarijum sa ribicama (koji ume zaista dekorativno da izgleda).

Ukoliko je jedini argument vaših roditelja: „Živimo u malom stanu, a pas je za dvorište“, problem i nije baš veliki. U malom stanu je krajnje nepraktično imati šarplaninca ili vučjaka, ali postoje i male vrste pasa, a možete im predložiti i mačku, hrčka, papagaja… Ako je jedan od većih problema: „A ko će da čisti za ljubimcem?“, i želite da ubedite roditelje da ste u stanju da održavate kuću urednom, sredite svoju sobu, a zatim na, recimo, mesec dana preuzmite na sebe usisavanje, brisanje podova i prašine. Time ćete im pokazati da zaista mislite ozbiljno i da ste u stanju da preuzmete odgovornost za čišćenje stana (ne brinite, teško da će očekivati od vas da baš stalno održavate savršeno čistim kompletan stan, samo ćete dobiti nekoliko „čistačkih“ obaveza više).

Dakle, glavno je da ubedite roditelje da ste odgovorni, da to nije samo trenutni hir već da ste o svemu dobro promislili i da se zaista mogu osloniti na vas. Ako vam uspe, dobićete novog druga (nije bitno za koju se vrstu na kraju opredelite) koji će vas prihvatiti sa svim vašim vrlinama i manama (životinjama nimalo ne smeta ako volite da im pričate po ceo dan – naprotiv, uživaće u pažnji) – i koliko god da ih volite, uzvratiće vam dvostrukom merom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.