Život s protezom (2)

Ne možemo vam unapred reći koliko dugo ćete morati nositi protezu. Taj period razlikuje se od osobe do osobe. No, većina je nosi oko dve godine. Možda vam to sad izgleda kao strahovito dug period, ali ne zaboravite: sve što ste dosad mogli da radite, moći ćete i sa protezom. Vaše navike neće se drastično promeniti, sem možda redovnijih stomatoloških kontrola, što i nije loša navika.

Proteza je poput magneta za hranu – posebno pažljivo perite zube dok je nosite. Stomatolog će vam reći da operete zube posle svakog obroka i da pažljivo uklonite sve ostatke hrane koji se mogu zadržati oko proteze. Ne morate sprovoditi neki poseban režim ishrane dok nosite protezu, ali verovatno ćete i sami izbegavati hranu koja može stvoriti neke probleme, recimo, tvrde slatkiše, kokice i žvakaće gume. To je upravo ono što najteže pada svima koji nose proteze. Ipak, posmatrajte to ovako – sad imate priliku da probate neke nove grickalice u bioskopu, pored dosadnih kokica. Sokovi sa puno šećera takođe nisu preporučljivi (šećer je lepljiv i ne uklanja se jednostavno sa proteze i zuba). No, bitno je da samo dobro operete zube kad god popijete čašu ovakvog napitka.

Pošto proteza vrši pritisak u ustima, možda ćete povremeno osetiti neprijatnost, posebno kad stomatolog na kontrolama bude prilagođavao protezu vašim zubima. To je nelagodnost koja brzo prolazi, čim se naviknete na nov položaj zuba. Uostalom, kada je budete zauvek skinuli, steći ćete odlične navike – em vaš osmeh izgleda savršeno, em vodite računa kako biste do kraja života imali božanstvene zdrave i lepe zube.

Zapamtite, proteza ne mora biti veliki teret. Mnogi je nose, verovatno i klinci puno mlađi od vas. Možete čak organizovati svoje odlaske zubaru sa prijateljima (biće zabavniji). Napravite kalendar u kome ćete beležiti dane do trenutka kad definitivno skidate protezu, a onda priredite žurku na kojoj će svi videti vaš prelep i pravilan osmeh!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.