U trendu

Biljka veličanstvenog mirisa: Kažu da učvršćuje ljubav i brak, pa proverite

Jedna od omiljenih baštenskih biljaka na našim prostorija vezuje se za magijske moći. Verovali u to ili ne, ona će biti lep i mirisan ukras ovog proleća!

Biljka orlovi nokti (Lonicera caprifolium), poznata je još kao kozja krv, i spada u najlepše puzavice svake bašte.

U pitanju je biljka koja obično raste do pet metara, ali neke vrste mogu porasti do 10 metara, a posebno je voljena zbog svojih mirisnih cvetova koji podsećaju na orlovske kandže i otvaraju se u maju i junu, kada su najmirisniji.

U pitanju je jedna od baštenskih biljaka za koje se vezuju i magijske moći — veruje se da ona simbolizuje privlačenje i čvrstinu, kao i da priziva isto u braku! Po jednom starom verovanju, žena koja želi da bude još lepša i privlačnija treba da protrlja ovaj cvet po kosi dok misli na svog dragog.

Loniceri odgovara sunčan ili polusenovit položaj, a u potpunoj hladovini obično cveta slabo, pa se preporučuje da se ne sadi na ovakvom mestu. Samo bi koren trebalo da bude u hladu, što se postiže sađenjem visokih žbunova oko biljke. Obično je uzgaja uz samu ogradu, a ostaje zelena i tokom čitave zime, čime u dom privlači sreću.

Takođe, vrlo je važno saditi je dalje od drugih jer se ona brzo širi, pa može da smeta ostalim vrstama biljaka i potisne ih. Budući da se orlovi nokti penju, potreban im je oslonac za penjanje i uvijanje, a odlično podnosi i visoke i niske temperature.

Trebalo bi da se zaliva kada su duže suše, a inače lonicera ne traži previše pažnje, zbog čega je dobila titulu „neuništive biljke“.

Kod lonicere je ključno redovno orezivanje više puta godišnje kako bi se podstaklo cvetanje i rast, a ako želite da je razmnožite upotrebite srednje razvijen pelcer i odsečete tako da ostanu dva lista na grančici, i to jedan naspram drugog.

Pelcer se sadi u rastresitoj zemlji, pa se on zaliva umereno i pokriva plastičnom kesom (providnom).

Lonicera je jedna od retkih biljaka koje uspešno rastu u žardinjerama, a neophodno je da posuda bude što dublja i šira, dubine i širine od najmanje pola metra.

Oštećene i suve grane obavezno uklanjajte tokom cele godine. Pred zimu je skratite na visinu od 50-60 cm, tako da obezbedite obilno cvetanje i za sledeću sezonu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)