U trendu

Iskusne domaćice znaju: Samo ovako oprane zavese nikada neće biti izgužvane

Mnogi ljudi ne podnose pranje zavesa jer to može da bude vrlo naporan posao, pogotovo kada ih iz veš mašine izvadite potpuno izgužvane.

Međutim, to je svakako potrebno da radite minimum jednom u nekoliko meseci jer zavese upijaju miris hrane koju pripremate u domu, ali i sitne čestice prašine, te se vrlo lako prljaju.

Čim ih operete, primetićete kako je vaša kuća “prodisala” i kako je vazduh čistiji i svežiji. Da bi bile savršeno čiste i uredne, pratite ova uputstva.

Kako da operete zavese?

Za početak, najvažnije je da zavese i draperije skinete vrlo oprezno – ne povlačite ih naglo i obavezno sklonite klizače kako se lagana tkanina ne bi pokidala.

1. U slučaju da perete zavesu sa nekom drugom tkaninom, obavezno je stavite u kesu za pranje jer će ona zaštititi ovaj osetljivi materijal od svih pertli, dugmića, nitni, grubih ivica…

2. Dok polažete zavesu u bubanj veš mašine, nemojte neoprezno da je ubacite, već se potrudite da je složite tako da ne bude gusto nabrana. U suprotnom, biće toliko izgužvana da ćete morati da je peglate, a ovo se lako može izbeći pažljivim slaganjem u mašini. Ako je lepo rasporedite, biće dovoljno prostora da voda prodre u sve delove zavese ili draperije i jednako ih opere, a nećete se izgužvati.

3. Koristite kvalitetan deterdžent za pranje veša, ali ne preterujte s količinom

Kako bi se deterdžent u potpunosti isprao, nemojte da preterujete sa količinom. Omekšivač je u slučaju pranja zavesa neophodan jer će, pored toga što će tkanina biti mekana, zaštititi zavesu od oštećenja, a pružiće joj i prijatan miris koji će kasnije ispuniti ceo dom.

4. Sledeći korak jeste podešavanje temperature, a s tankim materijalom od kakvog se prave zavese važno je da budete na oprezu – najviša dopuštena temperatura iznosi 30 – 40 stepeni. Iako ove temperature obično nisu posebno efikasne protiv upornih bakterija i virusa, za zavesu, koja upija miris duvanja i kuhinje ili prašinu, biće sasvim dovoljne. Uz to, podesite najniži broj obrtaja kako bi posle pranja zavesa izgledala besprekorno.

5. Odmah nakon pranja okačite zavesu i čak, ako i ima nekih nepravilnosti, one će se ispraviti same.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar