U trendu

Jeftina biljka ulepšaće svaki prostor: Evo kako da što bujnije cveta

Biljka koja se u našem narodu naziva „Lepi Jova“ se ovako uzgaja!

Lepa, šarena biljka koja će vas nagraditi mnoštvom cvetića zove se na latinskom Impatiens, a kod nas je u narodu zovu i „Lepi Jova“!

Ova biljka je jeftina, bogato cveta a veoma je laka za održavanje pa je super izbor ako tražite prvo cveće kojim biste započeli svoju baštovansku avanturu.

Seje se zimi, ali ne brinite, možete je posejati kada god želite sve dok pratite ispravne korake. Seme ove biljke možete zasaditi u supstratu u kući, i pustiti da proklija što će se desiti prilično brzo, zbog toga se latinski i naziva „impatiens“ (nestrpljiva). Naročito brzo proklija na višim temperaturama, zahteva protok vazduha i ne traži mnogo vode, a sadnice možete izneti napolje čim krene lepo vreme. „Lepi Jova“ voli toplotu, lepše će cvetati na prolećnim temperaturama, ali znajte da ga je leti kada su vrućina i žega bolje uneti u stan.

Zimi bi trebalo da bude unutra da ga ne bi uništio mraz, i iznosi se opet napolje u aprilu. Ako primetite da mu listovi opadaju ili menjaju boju, prilagodite količinu zalivanja ili svetlosti kojoj je biljka izložena.

Ova cvetnica može rasti i u žardinjeri ili saksiji, važno je da nije na direktnoj Sunčevoj svetlosti, voli senku. Zalivajte je jednom nedeljno, a iako profesionalni baštovani kažu da nije potrebno čupkati vrhove, narod kaže da to slobodno možete raditi jer će biljka tako ići „u širinu“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.