U trendu

Ovaj popularni proizvod zakopava plesan dublje u vaše zidove, upozorava ekspertkinja: Evo čime se najbolje čisti

Plesan je gljivica koja raste na toplim, vlažnim mestima u vašem domu poput kupatila i svi koji su imali ovaj problem znaju koliko je teško ukloniti ga jednom zauvek.

Do razvoja plesni dolazi zbog prevelike kondenzacije vodene pare u grejanom stambenom prostoru koja se u kontaktu s hladnim zidovima, naročito zimi pretvara u kapljice, koje pritom vlaže slojeve boje i maltera. Najčešći višak vlage stvara se jer prostorije u svojim domovima ne provetravamo dovoljno, ali uzroci mogu biti i loša izolacija zidova, kao i prodor hladnoće u prostore.

Naime, spore, malene čestice kojima se plesan množi, prisutne su svuda oko nas, a razvijaju se tako da naiđu na povoljne uslove, odnosno odgovarajući odnos toplote i vlažnosti. Nekim vrstama plesni dovoljno je tek 48 sati da se ponovo razviju nakon uklanjanja, tako da problem treba rešavati u korenu, odnosno detektovati odakle vlaži i shodno tome delovati.

U viralnom videu s više od 212.000 lajkova, kreatorka sadržaja @deepcleanking upozorava da izbeljivač zakopava plesan dublje u gumu oko vaše kade ili tuš kabine i umesto toga preporučuje drugi sastojak.

U aprilu prošle godine uklonila sam svu brtvu s tuša jer sam otkrila da izbeljivač zapravo potiskuje plesan dublje u zid. Ako imate plesan oko tuša ili kade, velike su šanse da se tamo nećete očistiti. Naime, izbelila sam plesan, činilo se da nestaje, a onda bi se vratila za dva dana. U svojoj demonstraciji, autorka sipa alkoholno destilovani izbeljivać u posudu i četkicom za zube riba zahvaćena područja pod tušem.

@deepcleanking

Mould Cleaning Tips & Ideas #moldcleaning #mold #moldclean #cleaninghacks #cleaningtips #cleaningtiktok#naturalcleaning #bathroomcleaning#cleantok#cleanfreshhype

♬ original sound – DEEPCLEANKING – DEEPCLEANKING

„Kad iznajmljujete ili kupujete stan, neki stanodavci boje gumu kako bi izgledala belo, ali plesan je zapravo iza toga i uvek će se vraćati“, dodala je kreatorka sadržaja, a prenosi Jutarnji list.

Autorka videa ističe kako je uklanjanje brtvila u kupatilima dugotrajan, ali efikasan postupak ako se radi s pravim proizvodima.

“Želela sam da pokažem postupak uklanjanja i ponovnog lepljenja vašeg tuša ili kade jer je prilično jednostavno (iako traje dugo) i jeftino je”, objašnjava.

Iako je ovo efikasan pristup, stručnjaci takođe savetuju nanošenje alkoholnog sirćeta direktno na brtvilo u odnosu dva dela sirćeta i jednog dela vode. Ako se plesan pokaže tvrdokornom, stručnjaci preporučuju mešanje sirćeta s dovoljno sode bikarbone kako biste napravili gustu pastu i naneli je na zahvaćena područja. Ostavljanje proizvoda da deluje na zahvaćeno područje preko noći moglo bi da poboljša rezultate, dodaju stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar