U trendu

Pravite veliku grešku: Ove fleke nikada ne smete da skidate vodom!

Mnogi često pokušavaju da uklone fleke vodom misleći da će nestati ako se odeća dobro ispere. Ali… Određeni tip fleka ne samo da se ne može ukloniti vodom, već taj pokušaj samo pogoršava situaciju. Ako se pitate kako uspešno da uklonite fleke od polena, mastila, blata i ulja – ovi saveti će vam i te kako dobro doći.

Polen

Ako pokušate da fleke od polena skinete vodom, napravićete veliku grešku. Naime voda će samo prouzrokovati prodiranje polena dublje u tkaninu, a ukoliko pokušate da je iščetkate, samo ćete je još više utrljati u tkaninu. Umesto toga, nežno istresite polen sa odeće koliko god je moguće, a zatim pomoću lepljive trake uklonite preostale čestice.

Mastilo

Ukoliko se s posla svakodnevno vraćate s mrljama od hemijske olovke po odeći, pogotovo košuljama, verojatno ste pokušali da skinete fleke vodom, ali bezuspešno. Idući put izbegavajte vodu jer ona će fleku samo dodatno proširiti, pa je skinite sunđerom umočenom u alkohol ili rastvorom za hemijsko čišćenje.

Blato

Voda uopšte neće pomoći pri skidanju blata s odeće. U ovom slučaju najbolje je pričekati da se fleka osuši, pa četkom uklonite što je moguće veću količinu blata. Posle toga stavite odeću na pretpranje zajedno sa sredstvom za uklanjanje fleka, a zatim je uobičajeno operite.

Ulje

Sos za salatu nekako uvek završi u vašem krilu? Trljanje masne mrlje pod vodom neće pomoći. Umesto toga, pospite fleku s malo dečjeg pudera koji će upiti višak masnoće, a posle toga odeću stavite na program pretpranja što je pre moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)