U trendu

U ovo doba dana ne biste smeli ništa da radite u bašti, možete da napravite nepopravljivu štetu

Najgore vreme za početak plevljenja i sređivanja vaše zelene površine je između 11 i 14 sati, jer je UV indeks u tom periodu visok ili čak vrlo visok, kaže Shannen Godwin, stručnjakinja za bašte iz Velike Britanije.

Naglasila je i važnost dobre hidracije tela.

– Mnogi često znaju zaboraviti da piju vodu dok se bave poslovima u bašti, što može dovesti do dehidracije, a takođe su u opasnosti i od sunčanice, jer se telo pregrejava. Simptomi toplotnog udara uključuju vrtoglavicu, umor, glavobolju, mučninu, visoku temperaturu, jaku žeđ i osećaj slabosti – objašnjava.

– Većina ljudi zna za opekotne od sunca, ali samo je nekolicina svesna sunčanice i opasnosti od dehidracije. Zagriženi baštovani moraju prilagoditi kako i kada rade u svojim baštama tokom vrućih letnjih dana. Lepo je učiniti baštu predivnom, ali ipak pritom ne treba ugroziti zdravlje – dodala je i savetovala, ako već ne možete izbeći radove u bašti tokom dana, tad pokušajte da radite samo u delovima koji su koliko toliko u hladu.

Osim toga, biste trebali nositi kremu za sunčanje kada ste napolju i to od najmanje SPF 30, a Shannen preporučuje korištenje SPF 60.

– Ako radite na direktnoj sunčevoj svetlosti, trebali biste ostati hidrirani i svakih 15 do 20 minuta uzeti kratku stanku u hladu. Ukoliko ste skloni udubiti se u posao i zaboraviti na vreme, tad savetujem nameštanje alarma na svakih pola sata kako biste napravili pauzu. Tokom te pauze popijte malo vode i po potrebi nanesite još kreme za zaštitu od sunca – kaže ova baštovanka.

– Iako se može činiti primamljivim da obučete majice bez rukava i kratke pantalone u toplijim danima, to vas može izložiti većem riziku od oštećenja kože od sunca, pa čak i uboda insekata jer izlažete više kože. Preporuka je da u bašti nosite duge, ali lagane pantalone i majicu koja pokriva barem ramena, dok su šeširi za sunce još jedan od korisnih komada opreme – dodala je.

Podsetila je, takođe, da bilje ne zalivate tokom najtoplijeg dela dana, već rano ujutro ili naveče, prenosi Daily Mail.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar