Bezbedno isprobavanje odeće

Nekim ženama je već od same pomisli na kupovinu odeće muka; ne zato što ne vole da kupuju novu odeću (takvih žena je zaista malo) već zato što, nažalost, nemaju baš svi higijenske navike na poželjnom nivou. Jeste, opraćete vi odeću kad je donesete kući, pre nego što je prvi put budete nosile, ali već u radnji morate isprobati tu odeću da biste videle kako vam stoji i da li vam veličina odgovara. To je neophodno, jer nakon pranja većina trgovaca neće prihvatiti da vam zameni robu (ako vam ne odgovara) ili vrati novac. Kako isprobati odeću i biti siguran da vam nečiji nedostatak higijene neće ugroziti zdravlje?

Ukoliko se radi o odeći koja dolazi u direktan kontakt s kožom (majice, košulje, haljine), moguće je da „pokupite“ neki uzročnik bolesti. Jedna od vrlo neprijatnih mogućnosti je šuga, a njen uzročnik je suviše sitan da bi se video golim okom, pa vam nikakvo zagledanje odeće neće pomoći. Tu pomaže etarsko ulje od lavande ili karanfila. Uzročnik šuge ga nimalo ne voli i dovoljno je da naneste na kožu svega nekoliko kapi pre nego što probate odeću. Ova ulja trenutno isparavaju i ne ostavljaju trag na koži, tako da neće ostati fleka na odeći, a vi ćete biti zaštićene.

Naročita pažnja je neophodna za isprobavanje donjeg veša, jer nepažnjom možete „zaraditi“ neku bakterijsku infekciju. Često se misli da su modeli sa silikonskom ili celofanskom zaštitom bezbedni, ali nije tako – bakterije na takvoj podlozi žive isto kao i na tkanini. Najbolje je da donji veš isprobavate preko sopstvenog; čak i takva proba je sasvim dovoljna da vidite da li vam nešto stoji ili ne.

Kad je reč o kapama, šeširima i kačketima, isprobavanjem možete dobiti gljivice ili vaši. Zimske kape možete probati preko tanke marame. Tanke letnje modele probajte nakon što na kosu stavite dve-tri kapi etarskog ulja eukaliptusa (eukaliptus je dobro antiparazitsko i antigljivično sredstvo). Za svaki slučaj, kad se vratite kući, operite kosu. Nov kačket ili kapu stavite u celofansku kesu u koju ste prethodno nakapali malo eukaliptusa. Kesu dobro vežite i ne otvarajte nekoliko sati; kačket posle jednostavno provetrite. Neće ostati nikakav neprijatan miris, a vi ćete biti bezbedne od infekcije.

Obuća: „vrebaju“ vas gljivice. Zato, kad god je to ikako moguće, obuću isprobavajte preko čarapa – bilo koja tkanina je prepreka za gljivice.

Nadamo se da vas nismo previše uplašili ovim tekstom. Uživajte u kupovini, samo preduzmite osnovne mere opreza!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.