Dlake ne rastu brže nakon brijanja

Brijanje je jedan od najčešćih načina za uklanjanje neželjenih dlačica s različitih delova tela, ali o njemu ipak postoje neke predrasude. Jedna od njih je ta da, posle brijanja, dlake rastu brže – a to nije tačno.
Sad bi verovatno mnoge dame požurile da nas opovrgnu, jer im nakon depilacije toplim voskom dlačice izrastu kroz tri nedelje ili mesec dana, a nakon brijanja počnu da se pojavljuju već za dan-dva – i zar to nije očigledan dokaz da nakon brijanja rastu brže nego posle depilacije? Nije, a evo i zašto.
Same malje će u oba slučaja rasti manje-više istom brzinom, ali se prilikom depilacije ukloni više nego prilikom brijanja. Naime, ako neželjene dlačice depilirate, vi ih iščupate zajedno s korenom, plus toplota voska može i da oslabi sam koren. Da bi nova dlaka izrasla, treba prvo da se ponovo oformi koren, pa onda raste i sama dlaka, i to iz korena, što dodaje vreme dok uopšte stigne do površine kože.
S druge strane, kad dlačice uklonite brijačem, uklanjate ih samo s površine kože. Koren ostaje netaknut, deo dlake koji je ispod kože ostaje netaknut. Nema čekanja da se koren ponovo oformi, ni da nakon toga dlačica prvo stigne do površine kože, jer ništa od toga nije ni uklonjeno – i tako vam izgleda da su posle brijanja malje odmah počele da rastu. I jesu, naravno, baš kao što i one iščupane voskom odmah kreću s procesom novog rasta, samo što će u slučaju upotrebe voska imati više da izraste pre nego što postane vidljivo – to što je rast sakriven od očiju ne znači da ga nema.
Dakle, ne obazirite se na priče da će vam dlake rasti brže od brijanja, nastaviće da rastu istom brzinom. Neće ni postati deblje, i to je iluzija, stvorena time što nakon brijanja dlačica raste sredinom, dok nakon depilacije voskom raste vrhom, koji je tanji od sredine, pa ono što izbije posle depilacije deluje tanje od onog što izbije nakon brijanja.
Ovde bi neke dame mogle da primete da im depilacija toplim voskom s vremenom proredi dlačice, a brijanje ne – i to stoji, jer vruć vosak s vremenom može da toliko ošteti koren dlake da se ovaj i ne obnovi, pa ni dlačica više ne izraste, dok brijanje ne nanosi nikakvu štetu korenu. Ipak će, i dalje, ono što raste rasti istom brzinom kao i ranije.

2 komentara

  • Ivana Cokić

    Ovaj tekst mi je došao kao neka vrsta utehe, s obzirom na to da mi je koža jako osetljiva i nakon depilacije ne mogu da je smirim od crvenila. Međutim, u poslednje vreme nikako ne mogu da nađem odgovarajuću penu ili kremu za brijanje pa bih molila da napišete neki tekst o proizvodima za brijanje osetljive kože.

  • Tanja Đorđević

    Ne bih se složila sa ovim tekstom, razlika je više nego očigledna: kod žena koje se briju ritual se ponavlja dva puta, ako ne i više puta nedeljno, dok se one koje se depiliraju “odmaraju” mesec dana, a i vizuelno je velika razlika – dlake nakon brijanja izgledaju kao muška brada, a posle depilacije su vidno drugačije i mekše.

Ostavite komentar