najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Naći prijatelje nakon četrdesete

Velikom broju dece je vrlo lako da nađu prijatelje, tu pomažu i vrtić i škola, deca su upućena jedna na druge. Kasnije, sklapanje prijateljstava postaje teže, naročito onima koji se usredsrede samo na porodicu i karijeru, čak se i zaboravi kako se to u detinjstvu radilo.

Nije mali broj dama koje polako prestanu da se viđaju s prijateljicama. Jure karijeru pa su prezaposlene (ili je ne jure nego je posao takav da im ne ostavlja baš mnogo slobodnog vremena), koncentrišu se na brak i na decu, i vremenom veze s prijateljicama izblede i nestanu. A onda, negde nakon četrdesete (godine su uzete okvirno, može se desiti i ranije, ili kasnije), dama shvati da nema nijednu blisku prijateljicu i da joj prijateljice nedostaju. Voli ona muža, voli svoju decu, ali ako se samo na njih usredsredila, ako i ne radi, onda maltene ni sa kim nema kontakt. A nekad se desi da, čak i ako radite, nemate na poslu nikoga sa kime biste volele da se zbližite. I osećate se usamljeno. A jedva da se sećate kako se uopšte sklapaju prijateljstva.

Jedan od načina je preko dece. Vaša deca se druže sa drugom decom; neka od majki te druge dece mogla bi da vam se dopadne kao osoba dovoljno da poželite da se družite s njom. Onda, hobiji pomažu, kao i kursevi, i udruženja ljubitelja ovoga ili onoga – to su načini da upoznate druge dame sklonosti sličnim vašim, pa bi se moglo desiti da delite još nešto pored ljubavi prema afričkim ljubičicama. A danas, tu je i internet; jedno od dobrih mesta za polazak mogao bi da bude neki tematski forum koji se bavi temama koje vas interesuju (religiju i politiku izbegavati u širokom luku jer jako često vode u žestoke rasprave, međusobna vređanja i nimalo prijatno iskustvo – eventualno, ako znate neki takav forum na kome se ljudi ponašaju civilizovano, možete pokušati i s tim), tu možete razgovarati o vama zanimljivim stvarima, a vremenom se i upoznati sa onima koji vas zainteresuju.

Ono što je u celoj stvari bitno jeste da prilikom upoznavanja ne brzate. U početku se usredsredite na to da saznate što više o onima koji vas zainteresuju, pokažite da vam se ta osoba dopada, uputite neki kompliment…

Tada će i zbližavanje, ako ga bude, ići prirodnije; ukoliko nakon prvog komentara koji vam se dopadne pokušate da od osobe koja ga je izgovorila ili napisala napravite novu najbolju prijateljicu, delovaćete napadno i očajno i svi će se instinktivno sklanjati od vas. Pustite da stvari teku svojim tokom; ukoliko se ne zatvorite u četiri zida, ukoliko se upoznajete sa novim osobama sa kojima delite bar neka interesovanja, vremenom ćete naići i na one sa kojima ćete osetiti veću bliskost, i steći ćete nove prijateljice.

A onda ćete se, poučene sopstvenim iskustvom, potruditi da ta prijateljstva negujete i sačuvate – i biće vam drago što ste se potrudile i što se i dalje trudite, jer vredi.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Ponekad se poznanstva sklapaju preko djece i razvijaju se dalje samo sa djecom u vezi; ponekad ste toliko očajni i sami da vas svi i sve izbjegava, u stvari, sami sebe ostavljate u rezervi i na čekanju da vam neko dođe na noge. Stvar je u tome šta i koliko želite, a stara prijateljstva ne njegujete dovoljno, slabo se sjećate i polako izostaju iz vašeg stalnog života. Otežete, izgarate, sve dok jednom ne pokušate iz prve i na brzinu. I ispadne dobro. Kako dobro, zavisi od sviju vas.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike