najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Odmor u sopstvenom domu

Za veliki broj žena odmor zapravo i nije odmor. Ako ostaju kod kuće, tu su i dalje kućni poslovi i briga o porodici. Ukoliko nekud putuju, tu je i dalje briga o porodici, i neretko odmor predstavlja samo dodatni izvor stresa. Zato je neophodno povremeno izdvojiti nešto vremena samo za sebe.

Ne kažemo da su briga o deci, nabavka i kućni poslovi nekakva noćna mora, ali jesu obaveze, i to obaveze koje neretko većim delom budu prepuštene ženi. I gde je tu onda odmor?

Uštede radi, opredelite se za apartmane umesto punog pansiona, i kuvate obroke porodici dok ste na letovanju – tu su i dalje nabavka namirnica i kuvanje, kao i briga. Čak i u punom pansionu, ako su tu deca, tu je i briga oko njih, da li ste im sve poneli, šta ako se dete razboli, opeče ga meduza, stane na ježa, ojede se, izujedaju ga komarci… Ništa tu nije strahovito i neizdrživo, ali nije ni odmor. I onda se deca i partner s odmora vrate veseli i “punih baterija”, a vi se osećate još umornije nego pre odlaska na put.

Takve “odmore” nije uvek moguće izbeći, da i ne spominjemo da će vašoj porodici ipak prijati. Samo, ne treba zaboraviti ni na sopstvene potrebe, a jedna od mogućnosti da ih zadovoljite može biti i bez ikakvog putovanja, u vašem sopstvenom domu. Kako?

Odaberite priliku kada će deca prespavati kod prijatelja ili kod bake, a partner će biti na putu ili gledati utakmicu kod prijatelja. Za tu priliku, odredite šta ćete vi da radite za to vreme, tako da vi u tome uživate. Ne da operete dodatnu turu veša niti da usisate ispod kauča koji je inače zapremljen onima kojima bi smetalo da tu usisavate, nego nešto u čemu ćete zaista uživati, što će vas opustiti.

Priredite sebi takav mini-odmor kad možete, i pokušajte da ne osećate krivicu što to vreme posvećujete samo sebi, ne sređivanju nečeg oko dece, partnera ili kuće. Pored toga što imate pravo na odmaranje kao i ostali, to što ugađate sebi doneće lepo i partneru i deci – odmornu, vedru suprugu i mamu.

A vi ćete se osećati znatno bolje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike