Pet stvari koje se događaju u telu kada žena prestane da ima odnose

Seksualni terapeuti otkrili su šta se događa sa ženskim telom jednom kada žena prestane da bude seksualno aktivna.

Opuštanje vaginalnih ivica

Dr. Sari Kuper je objasnila da se aktivnost smanjuje s godinama, a vaginalne ivice tada se opuštaju.

„Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalne ivice se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose, to može biti jako bolno“, rekla je doktorka.

Gubitak libida

Jedna od glavnih posledica je i gubitak libida, odnosno nezainteresovanost za sam čin seksa i užitak koji on donosi.

„Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom: Daleko od pogleda, daleko od srca“, objašnjava terapeut.

Bolne menstruacije

Žene koje nemaju redovan seks, češće će naići na probleme s izrazito bolnim menstrualnim grčevima. Kako je objasnio terapeut Robert Šnajder, seks veoma može pomoći kod ublažavanja bolova.

„Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice, što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina, što takođe pomaže kod menstrualnih grčeva“, rekao je.

Smanjena vaginalna lubrikacija

Smanjenje seksualne aktivnosti sa sobom vuče i smanjenje vaginalnog podmazivanja, odnosno lubrikacije.

„Mlade žene, koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će obezbediti da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer, 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se“, rekla je terapeut Loren Strajker.

Suzbijanje rizika od polno-prenosivih bolesti

„Osim za prenošenje polnih bolesti, seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta“, objasnila je Strajker.

„Učestalost seksualnih odnosa najbolji je pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta“, dodala je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.