Vode! Vode!

Večito problemi sa zdravljem. Patite od reumatskih bolova, želudac vas „ubija“ od bolova (analgetici uopšte ne pomažu), pritisak i holesterol su vam povišeni… Uz to, gojite se jer puno jedete, a kako da ne jedete kad ste gladne? Ne smeta vam gojaznost u estetskom smislu, ali brinete se za svoje zdravlje.

Ako ste se prepoznali u nekim od navedenih simptoma, jedno pitanje: unosite li dovoljno vode u organizam? Ne bilo kakvih tečnosti, već baš vode? Verovale ili ne, sve navedene tegobe mogu poticati od toga što ste žedne. Kako to?

Jednostavno. Bolovi u želucu mogu poticati od toga što u vašem organizmu nema dovoljno vode da razblaži želudačnu kiselinu; osećaj gladi i žeđi lako se pobrkaju, pa jedete više (i zbog toga se gojite), a čim jedete više, luči se i više želudačne kiseline da bi se pojedeno svarilo; ako u organizmu nemate dovoljno vode, krv vam se zgušnjava, pa tako zgusnuta krv po principu osmoze crpe krv iz krvnih sudova, a oni, da bi se zaštitili od oduzimanja vode, stvaraju masne naslage – holesterol; pošto se zbog nedostatka vode sužavaju krvni sudovi, pritisak automatski raste. Neverovatno, zar ne, koliko problema može nastati zbog najobičnijeg nedostatka vode.

Rešenje je jednostavno: pijte! Ipak, nije u pitanju samo unos tečnosti – morate unositi baš vodu. Kafa i crni čaj, na primer, neće vam uopšte pomoći, jer su u pitanju diuretici – to znači da ćete izbaciti više vode nego što ste je ovim napicima uneli. Slane tečnosti opteretiće vam bubrege (to jest, so iz njih), a uz to, so vezuje vodu, pa ona neće moći da dopre tamo gde je potrebna. Šećer takođe zadržava vodu, pa vam ni sokovi neće pomoći. To ne znači da uopšte ne smete jesti supu, piti kafu, čajeve, sokove… Samo ih nemojte smatrati zamenom za vodu, jer oni to nisu.

Dakle: pijte! Treba vam je dva litra vode dnevno; vaš organizam će delom iskoristiti vodu iz namirnica, ali veći deo ipak morate uneti u čistom obliku. Neka vam flašica vode uvek bude pri ruci (ne zaboravite i da je koristite!), pa će se prilično brzo smanjiti mnogi vaši zdravstveni problemi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.