U trendu

Zašto je svaka žena u Jugoslaviji nosila kombinezon?

Donji veš u obliku kombinezona je nešto što je svaka žena u Jugoslaviji imala i rado nosila. Danas je situacija, ipak, malo drugačija, jer se krug mode bez prestanka pomera. Ko ne zna o čemu govorimo, evo u kratkim crtama: to je ono parče svilene tkanine sa čipkom koju bi žene oblačile preko brushaltera i gaćica, a ispod haljine ili suknje u kombinaciji sa košuljom. Evo nekoliko razloga zašto su nosile kombinezon:

Moda

Tih davnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kombinezon je bio svilen, čipkast i divan. Žene su želele da ga imaju u raznim bojama i izgledima. Tako lepo napravljen, kombinezon bi prosto milovao njihovu kožu, a sve što je dolazilo preko njega, nije bilo toliko važno.

Estetika

Kombinezon nije imao samo higijensku funkciju, već i estetsku. Kada žena obuče kombinezon, ne treba da se brine da li joj je haljina ili košulja providna i da li joj „salo kipi“ sa strane. Dovoljno je da obuče kombinezon i rešila je problem.

Praktičnost

Često su suknje i haljine pravljene od sintetičkih materijala pa je kombinezon sprečavao da se „zalepe“ za noge. Osim toga, haljine i suknje se tih godina nisu prale svaki čas, zbog nedostatka mašina za veš, pa je lakše bilo oprati kombinezon nego celu odevnu kombinaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar