najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Život vam ne funkcioniše

Život nikada nije bio lak, ni samo med i mleko, a može da deluje kao da postaje sve teži i teži. A kako smo skloni tome da dobre stvari slabije primetimo, i da pažnju znatno više obraćamo na problematične delove, sve je više onih koji, kad pogledaju s čime sve moraju da se bore i šta se sve sručilo na njih, zaključe da im kompletan život ne funkcioniše. Taj zaključak je pogrešan.
Za neke žene problem bude što nikako da izgube višak kilograma, i samo se na to usredsrede. Za neke to što im odnos s partnerom ne funkcioniše. Ili im je situacija u firmi očajna, dobiju grčeve u stomaku već od ideje da će još jedan mučan dan provesti na poslu. Ili imaju ozbiljnih problema u komunikaciji s decom. Ili… Nekada se radi o sitnijoj stvari, nekada o krupnijoj. Najčešće se radi o problemu koji zaista postoji, nekad manji, nekad veći, ali realno postoji. Samo, to je problem u jednoj oblasti života – važnoj, da, ali jednoj, nije da u ostalim oblastima baš cvetaju ruže, ali nije ni da se uhvatite za glavu, a ipak, zbog nefunkcionisanja jedne oblasti u životu dođe se do zaključka da vam kompletan život ne funkcioniše.
Šta uraditi kad dođete do takvog zaključka? Razmisliti šta je to zapravo što vam ne funkcioniše – i ne, odgovor nije "sve". Možda vam ne funkcioniše jedan životni aspekt, možda i više njih, ali teško da ama baš ništa ne funkcioniše. A kada identifikujete koje su problematične oblasti, upitajte se: da li ste vi samo to? Samo žena koja bi želela da je vitkija? Samo majka, samo supruga, samo službenica u preduzeću? Ili ste, ipak, i nešto više od toga – zapravo, mnogo više od toga. Prisetite se stvari u svom životu koje funkcionišu – možda imate problema na poslu, ali divan odnos s mužem i decom, možda imate prijateljicu uvek spremnu da vas sasluša i pomogne, ili koja uvek ume da vas nasmeje, možda vam karijera dobro ide, možda sjajno kuvate… Svakako da vam bar nešto funkcioniše. Podsetite sebe šta je to.
Ne kažemo da treba ignorisati problematične oblasti života. Naprotiv, ako su to problemi koje objektivno imate, svakako da ih treba rešavati. Prisećanje na ono što vam, uprkos problemima koje imate, dobro ide, ne služi bekstvu, već tome da vas podseti da nije da vam kompletan život ne funkcioniše, već da, kao i svi ostali, u nekom njegovom delu imate probleme. A to onda može da pomogne da skupite snagu i da probleme počnete da rešavate, ne poput očajnika koji nekako pokušava da se izbatrga, već s pozicije osobe koja je, kao i ostali, u nekim stvarima uspešna, a ponegde joj "škripi".

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike