U trendu

Ako često NE koristite ove reči – pod stresom ste!

Stres je jedan od najvećih neprijatelja svakog čoveka i pojavljuje se u baš svakom obliku i u svakom aspektu modernog života.

Iako ga je vrlo teško sakriti, mnogi o stresu i napetosti ne vole da govore i na taj način otkriju koliko ih je ovaj nemili osećaj zarobio. Ipak, to što ne pričate o ovom problemu ne znači nužno da se iz vašeg govora ne može otkriti da ste pod stresom.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Carnegie Mellon u Pensilvaniji kao i na centralnim univerzitetima u Kaliforniji i Arizoni dokazalo je da osobe koje su pod pritiskom stresa pričaju manje od onih opuštenijih, ali i da zato koriste više prideva.

Ova studija spovedena je na 143 osobe u SAD-u koje su istraživači slušali tokom perioda od 48 sati. Ono što su takođe dokazali ovim istraživanjem je činjenica da su osobe izloženije stresu manje koristile treće lice množine, na primer reči kao što su „njihov“ ili „oni“.

Vođa istraživanja objasnio je da je zbog toga što su osobe koje su izložene većoj količini stresa više fokusirane na svoje probleme, a manje na druge ljude ili uopšte na svet oko njih.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike