U trendu

Kako ne odustati

Skoro svakome se desilo da reši nešto da uradi, a onda od toga odustane kada stvari postanu prenaporne. Nekada odustajanje i nije neki problem, kada ono od čega odustajemo prestane da nam bude bitno, ali nekad jeste loše to što smo odustali, pa nije loše znati kakvim se trikovima poslužiti kako bismo istrajali.
Onda kad odustanemo od nečega do čega nam više nije stalo, nije problem – osim ako malo-malo pa odustanemo od nečeg. Često odustajanje nas čini neraspoloženim, umanjuje nam samopouzdanje, čini da se osećamo kao gubitnici i beskičmenjaci koji ni u čemu nisu u stanju da istraju. Ali, nekada ja užasno teško istrajati – i tada mogu da pomognu psihološki trikovi.
Koji? Nažalost, ne možemo vam reći kakav bi tačno psihološki trik odgovarao baš vama, jer se to razlikuje bukvalno od osobe do osobe. Ono što vam možemo reći jeste koji je princip u pitanju, a to je: svaki put kad počnete da posustajete, poželite da odustanete, da „samo danas“ ne uradite nešto što bi trebalo da uradite, nađite nešto što će vas podstaći da ipak obavite ono što ste planirali.
Na primer? Neke dame su otkrile da im pomaže ako nagrade sebe nekom sitnicom (materijalnom ili nematerijalnom, zavisi šta se kome dopada) svaki put kad ne odustanu. Jedan šampion u bodibildingu je svaki put kad je želeo da „samo tog dana“ preskoči trening, nabavljao sebi novu mašinu za vežbanje, pa bi mu onda bilo zanimljivo da na njoj vežba (sada ima punu garažu mašina za vežbanje, ali je šampion u bodibildingu; znamo da ovakvo rešenje ne bi svako mogao sebi da priušti, ali ono i nije za svakog, delovalo je za njega). Nekome pomaže da sebe nagradi nečim kada ne odustane; nekome pomaže nešto što će mu skrenuti pažnju s napora i/ili neprijatnosti koje istrajavanje zahteva, nekome nešto treće… Dozvoljeno je sve (to jest, sve što nije destruktivno, autodestruktivno i/ili protivzakonito) što će vas ubediti da ne posustanete – šta je to što će baš vama pružiti snagu i motivaciju da istrajete najbolje ćete otkriti sami (naravno, „sredstva za neodustajanje“ možete i menjati onako kako vam odgovara, šta god da deluje, dobro je).
Ne kažemo da nikad ne smete odustati od nečega što ste počeli, niti da će biti smak sveta ako odustanete. Ali, ako vam je stalo do toga da istrajete, upotrebite sva sredstva za samopodsticanje kojih se setite – jednom kad postignete toliko željeni uspeh, biće vam drago ne samo zbog uspeha i toga što ste istrajali već i zbog sopstvene dovitljivosti i inventivnosti.

1 komentar
  1. Velja V

    Jedna od svetih tajni u hrišćanstvu je i istrajnost, smernost ili tvrdolava upornost u dobroj želji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike