najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ko će da postavlja uslove razvoda posle Bregzita?

Evropska komisija i lideri članica EU nalaze se u „klinču“ oko toga ko će da pregovora o uslovima izlaska Britanije iz Unije, objavio je časopis Politiko.

Kako se navodi, lideri zemalja članica i ambasadori pokušavaju da blokiraju napore Komisije da predvodi pregovore o izlasku.

„Obe strane se bore oko toga ko ima pravo da postavlja uslove pregovora o ‘razvodu’, kao i koja institucija ima tehničku ekspertizu i resurse da obavi taj posao“, piše Politiko.

Posle aktiviranja famoznog člana 50 Lisabonskog sporazuma, prvog koraka za izlazak, potrebno je primeniti član 218.3 koji se odnosi na sam proces „razvoda“.

Formulacija u tim članovima je, međutim, izazvala razdor između dve insitucije, čija su sedišta jedna naspram drugoj u Briselu, navodi Politiko.

„U članu 50 se ne kaže ko treba da pregovara u ime EU, ali on jasno daje prednost Evropskom savetu“, rekao je za Politiko neimenovani ambasador EU, dodajući da mnoge vlade zemalja članica ne žele da „federalista vodi glavnu reč“, misleći na predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

Stav Evropskog Saveta, koji čine šefovi država ili vlada članica, je da je „razvod“ poseban slučaj koji traži nova pravila, ali se Evropska komisija s tim ne slaže.

Članovi Komisije su od Junkera tražili da odmah objavi da je EK spremna da vodi pregovore, a to je prema navodima Politika usledilo kao brza reakcija na najavu  Evropskog saveta da će pregovarački tim voditi belgijski diplomata Didije Seuvs, koji je bivši šef kabineta Hermana van Rompeja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike