U trendu

Zameniti stare ciljeve novim

Niko ne istraje baš u svemu što pokuša, od nečega se redovno odustane. Ono što je u takvim situacijama dobra ideja jeste zameniti stari, napušteni cilj nekim novim, jer se tako smanjuje loš uticaj odustajanja.
U čemu je stvar? Ako odustanete od nečega jer shvatite da to zapravo ne želite, ili da je projekat prezahtevan i oduzima vam previše energije koju želite da usmerite na nešto drugo, zar je to loše? Naravno da nije. Samo, odustajanje neretko osećamo kao neuspeh, što može da umanji samopouzdanje i dovede do neraspoloženja. Pored toga, ma koliko nas to što smo pokušavali nerviralo, iscrpljivalo nas, šta god, postojao je i osećaj da nešto pokušavamo; onda kad odustanemo, tog osećaja nestane, nestane svrhovitost koju je taj cilj pružao, a ostane osećaj praznine, što takođe doprinosi tome da se osećamo loše i/ili promašeno.
Zbog toga je dobra ideja, kad od nečega odustanemo, da ne dopustimo toj praznini da ostane, već da je popunimo nekim novim ciljem. Da ne bude zabune, to ne znači da nešto što nas je iscrpljivalo i od čega smo odustali jer smo shvatili da čak i da to postignemo, neće biti vredno uloženog truda, moramo zameniti nečim podjednako napornim. Napušteni projekat treba zameniti nekim novim, ali „projekat“ treba shvatiti u najširem mogućem smislu – „projekat“ bi mogao da bude i da posvetimo više vremena relaksaciji i odmaranju, da redovno prošetamo, da se češće viđamo s prijateljima… Ne mora da bude nikakva „radna obaveza“.
Time što ćemo cilj od kojeg smo odustali zameniti novim sprečavamo osećaj praznine, a, osim ako svaki čas odustajemo i počinjemo nešto novo, samo da bismo i od toga odustali, neće biti ni osećaja da smo nesposobni da u bilo čemu istrajemo do kraja. A jednom kad taj novi cilj ispunimo, dolazi rezultat zbog kojeg smo se uopšte trudili, plus i zadovoljstvo jer smo to sproveli do kraja. Važno je imati nekakve ciljeve, jer nam pružaju osećaj svrhovitosti i kontrole nad sopstvenim životom, pa ako odustanete od nečeg starog, odaberite nešto novo – i srećno u ispunjavanju novog cilja!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike