U trendu

Gubi li Duraković Srebrenicu?

Nakon referenduma o Danu Republike u RS, a u susret predstojećim lokalnim izborima koji će u BiH biti održani u nedelju, 2. oktobra, glavna tema koja se nameće je da li će rukovođenje opštinom Srebrenica ostati u Bošnjačkim rukama, odnosno aktuelnog načelnika Ćamila Durakovića.

Duraković je kao zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice danas je u Sarajevu održao sastanak s liderima političkih stranaka od kojih ima podršku za svoju kandidaturu, kako bi apelovao na pomoć svih aktera ukoliko Bošnjaci žele zadržati vlast u toj opstini.

O značaju Srebrenice za Bošnjake mnogo je toga naglašavano. To je jedini grad u Republici Srpskoj gde Bošnjaci imaju svog načelnika. Ipak, na predstojećim izborima nezavisni kandidat za načelnika u Srebrenici Duraković imaće težak zadatak, piše sarajevski ortal Klix.ba.

Naime, prvi put u Srebrenici srpske stranke imaju svog zajedničkog kandidata, a to je Mladen Grujičić.

Mnogo je pokazatelja koji ukazuju na to da bi Duraković mogao izgubiti, a to je pre svega kampanja koja je pre četiri godine bila mnogo jača.

Duraković je 2012. izabran za načelnika sa 4.455 glasova ili 47,10 posto. Vesna Kočević, kandidatkinja Koalicije za RS dobila je 3.663 glasa ili 38,73 posto ukupnih glasova, a nezavisni kandidat Radojica Ratkovac osvojio je 1.298 glasova ili 14,17 posto glasova.

Podaci sa jučerašnjeg referenduma govore da je od 3.846 glasača koji su izašli na referendum u Opštini Srebrenica, njih 3.839 pozitivno je odgovorilo na referendumsko pitanje, na dva listića bilo je zaokruženo ne, a nevažećih listića bilo je pet.

Broj građana koji su u Srebrenici pozitivno glasali na referendumu je najverovatnije minimalan broj glasova koje će na predstojećim izborima osvojiti Mladen Grujičić. Ako tome dodamo da u srpskom biračkom tijelu neće biti podele s obzirom na to da je jedan zajednički kandidat i ako znamo da ove godine nije bilo kampanje „Glasa ću za Srebrenicu“, Durakovićeva pobeda dovedena je u pitanje.

Duraković se oslanja na glasove iz dijaspore, ali je upitno da li će to biti dovoljno, s obzirom na prošlogodišnje Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, koje su pooštrile propise prilikom prijave mesta prebivališta u BiH, što se uveliko može odraziti na rezultate lokalnih izbora u Srebrenici.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nedugo nakon usvajanja saopšteno je da ovaj zakon propisuje da su u postupku prijavljivanja prebivališta i adrese stanovanja državljani dužni priložiti dokaz da imaju valjan osnov za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju. Zakonom je predviđeno da su građani u postupku prijave prebivališta dužni dati tačne i istinite podatke.

Kao valjan osnov za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju smatra se dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu stana ili posedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje, overen ugovor o zakupu ili overen ugovor o podstanarskom odnosu uz overen dokaz o vlasništvu, suvlasništvu ili posedu stanodavca.

Duraković naglašava da je naročit problem broj glasova iz Srbije, jer, kako ističe, od ukupno 7.700 srpskih birača blizu 4.000 je iz Srbije.

Definitivno je da Duraković bez jake podrške svih probosanskih stranaka ne može pobediti na izborima, a s obzirom na to da su izbori već u nedelju pitanje je da li Duraković kasno dobija podršku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.