U trendu

Ne želimo da blokiramo Srbiju na putu ka EU

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danas u Londonu, u razgovoru sa britanskom premijerkom Terezom Mej, rekla da Zagreb ne želi nikoga zaustavljati na putu ka Evropskoj uniji.

„Naglasila sam premijerki Mej da smatram da je najbolji način da mi i Srbija u međusobnom dijalogu raščistimo sve ono što se tiče bilateralnih pitanja“, kazala je Grabar-Kitarović, prenela je regionalna televizija N1.

Povodom situacije u Bosni i Hercegovini, Grabar-Kitarović je upozorila na mogućnost destabilizacije cele jugoistočne Evrope ako se uspori evroatlantski put te zemlje.

„Stavila sam fokus na što brže aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP). BiH kao jedan “sui generis“ slučaj gde nije reč o državi koja se temelji samo na jednakosti pojedinaca, već i na jednakosti tri naroda, što treba poštovati, što treba osigurati i na taj način zemlju što je moguće više povući prema evroatlantskim integracijama“, rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatsku predsednicu, koja boravi u dvodnevnoj poseti Britaniji, ranije u utorak primila je britanska kraljica Elizabeta Druga, navodi N1.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.