U trendu

Plenković se sastao sa Hrvatima iz Srbije

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predstavnicima Hrvata u Srbiji, koji su ga upoznali sa otvorenim pitanjima i izazovima sa kojima se suočava hrvatska manjina, preneo je portal Indeks.hr.

Položaj Hrvata u Srbiji biće, kako je najavljeno, jedna od glavnih tema u razgovorima Zagreba i Beograda.

Kod premijera Plenkovića su bili Tomislavom Žigmanovim, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije te Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Plenković je, kako se navodi, ponovno izrazio svoj stav o nužnosti poštovanja prava hrvatske manjine u Srbiji, na način kako to čini hrvatska vlada radi kada je reč o srpskoj manjini u Hrvatskoj.

„Smatramo da njihov položaj našom aktivnom politikom, posebno kroz rad Centralne državne komisije za Hrvate izvan Hrvatske, kroz rad Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, te projekte, možemo ojačati njihov položaj i u pogledu zastupljenosti u predstavničkim telima, njihovih kulturnih prava, obrazovnog sistema, kao i učešćem u medijskom životu i na svaki drugi način“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.