Rusi i Srbi žele da sruše Mila Ðukanovića?

Crna Gora je opet pred, još jednim, sudbonosnim izborima, a takvi su od 1996. godine kad se, sadašnji nenadmašni lider Crne Gore Milo Ðukanović odrekao svog nekadašnjeg političkog mentora Slobodana Miloševića, navodi hrvatski „Jutarnji list“ u današnoj analizi uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Foto: Beta

Foto: Beta

Zagrebački dnevnik tvrdi da se „i ovaj put na izborima sukobljavaju dve nepomirljive struje – procrnogorska, ojačana skorim članstvom u NATO-u, i radikalna prosrpska, ojačana proruskim interesom“ i da „zato ni ovaj put ni socijalni, ni politički programi nisu u igri“.

„Ponovo je “biti ili ne biti“ ili kako kaže Milo Ðukanović – nije pitanje ko će biti na vlasti, nego hoće li Crne Gore uopše biti. Fatalistička i apokaliptična kampanja opstanka opet je na delu“, piše list.

„Jutarnji“ navodi da će „u nedelju 16. oktobra stanovnici Crne Gore na 17 lista (koje okupljaju 34 stranke) izabrati 81poslanika na sledeće četiri godine“ i da „analitičari ne isključuju dva moguća postizborna uznemirujuća scenarija“.

„Ako ponovo pobedi DPS Mila Ðukanovića, prosrpsko-ruska opozicija (radikalna Demokratski front četničkog vojvode Andrije Mandića koja ne krije “rusku podršku“ i umerenija prosrpska koalicija “Ključ“ bivšeg jugoslovenskog ambasadora Miodraga Lekića) mogla bi da izazove nerede, ali se spominje da bi u slučaju da DPS više ne bude mogao da okupi većinu, on mogao da opstruira prenos vlasti na opoziciju, kojoj kao nikada do sada daju šanse da bi mogla da ugroziti gotovo 26-godišnju vlast Mila Ðukanovića“, tvrdi zagrebački dnevnik.

Prema „Jutarnjem“, „činjenica je da se prosrpske stranke okupljene u DF-u i Ključu nikada nisu pomirile s crnogorskom nezavisnošću, pa je stalno osporavaju“.

„Ali, ovaj put osnovna linija izbora je članstvo Crne Gore u NATO-u i Kosovo, a važan je međunarodni dodatak tom napetom izbornom procesu upletenost Rusije. Naime, Milo Ðukanović otvoreno je optužio prosrpsku opoziciju da je na platnom spisku Moskve, a da sredstva dolaze preko Srbije, Republike Srpske i SPC-a“, navodi se.

Hrvatski dnevnik piše da je „i zamenik generalnog sekretara vladajuće Putinove stranke Jedinstvena Rusija Sergej Železnjak zaželeo pobedu Demokratskom frontu“ i da je „Rusija vrlo bolno primila vest da će se Crna Gora učlaniti u NATO i podigla veliku prašinu oko toga“.

„Milo Ðukanović prvi put izlazi na izbore sam, bez dosadašnjeg partnera SDP-a koji samostalnim izlaskom rizikuje neprelazak izbornog praga, pa će Ðukanović možda morati da se osloni samo na manjinske stranke (bošnjačku, albansku i hrvatsku). Pretpostavlja se da bi rusko-srpski igrači Ključ i DF mogli da uđu u koaliciju i ugroze DPS koji će najverovatnije osvojiti pojedinačno najviše mandata“, ocenjuje „Jutarnji“.

Hrvatski list zaključuje da „Ðukanović stoga nastoji da mobiliše procrnogorski deo glasača pa će verovatno mnogi Crnogorci (ponovno) da “začepe nos“ i progledaju kroz prste optužbama na račun Ðukanovića o korupciji, nepotizmu i gubernatorskom ponašanju“.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar