U trendu

U utorak mandatar ili novi izbori

Lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je večeras da neće dopustiti odugovlačenje pregovora o formiranju nove vlasti u Hrvatskoj i da će se ići na nove izbore, ako do utorka ne bude poznato ime mandatara.
„Šamaranja više neće biti, odugovlačenja neće biti – ili će u utorak biti poznat mandatar ili ćemo ići na izbore“, naglasio je Petrov u izjavi novinarima.

Petrov je rekao da će se sutra u podne održati sastanak s Domoljubnom koalicijom koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) o ključnim ciljevima saradnje u naredne četiri godine, a potom u 19 prvi sastanak za definisanje mandatara i svim drugim pozicijama, uključujući Sabor.

On je rekao da na oba sastanka može učestvovati i koalicija Hrvatska raste koju vodi Socijaldemokratska partija (SDP).

„Rokova više nema. Nadam se da su obe strane iskreno mislile ono što su odgovorile, a to ćemo da vidimo već sutra“, rekao je Petrov.

On je objasnio da je HDZ prvi pristao na uslove Mosta, pa je zato s njima u 12 zakazan razgovor, ali da SDP može da se pridruži.

„U 19 sati održaće se prvi sastanak vezan za definisanje mandatara i svim drugim pozicijama, uključujući i Sabor. I tu se mogu priključiti. Nadam se da su iskreno mislili. Samo stranke koje uđu u izvršnu vlast, one mogu definisati te pozicije. Jasno je kako se može formirati tripartitna vlast“, zaključio je Petrov.

Lider Mosta nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

Most, koji je najveće iznenađenje izbora i bez kojeg nije moguće formiranje nove vlasti, ranije je kao uslov za nastavak pregovora tražio od vodećih stranaka – SDP i HDZ da pristanu na tripartitnu vladu koju bi vodio nestranački premijer.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će u utorak, 22. decembra, održati četvrti krug konsultacija o mandataru, jer se na konsultacija u ponedeljak i utorak ponovo pokazalo da niko nema podršku 76 poslanika za sastavljanje vlade.

Leva koalicija „Hrvatska raste“ okupljena oko SDP na izborima je osvojila 56 mandata, a trenutno raspolaže s podrškom 66 poslanika, među kojima i šest manjinaca, dok desna „Domoljubna koalicija“ okupljena oko HDZ ima 59 poslanika. Most, od kojeg zavisi formiranje vlade, na izborima je osvojio 19 mandata, ali je posle sukoba u toj stranci ostao na 15 poslanika.

Još se ne zna hoće li se i kome pridružiti četvoro poslanika koja su napustila Most, kao i još petoro poslanika manjih stranaka i dvoje manjinaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.