U trendu

Dva sela u potpunoj izolaciji, mestani mole za pomoć

Meštani pribojskih sela Ograda i Krnjače, koja se nalaze uz samu granicu sa Crnom Gorom, žive u potpunoj izolaciji, već pola godine od kako su policijski organi Srbije i Crne Gore potpuno zaustavili prelaz sa jedne strane na drugu prema Pljevljima, rekao je danas Miljan Golubović, dodajući da će žitlji tih sela ukoliko problem ne bude rešen krenuti sa blokadom.

„Nama je to jedini prohodan put prema Pljevljima u čijoj izgradnji smo učestvovali finansijski, ali i u radnoj snazi. Do pre pola godine normalno smo mogli uz ličnu kartu da prolazimo preko Pljevalja, pa onda u matičnu opštinu Priboj zbog osnovnih životnih potreba. Sada je to nemoguće, i mi se nalazimo u potpunom getu, a do Priboja možemo otići samo peške ili sa velikim traktorima do Babina, što je devet kilometara, odakle ima autobuska linija ka Prijepolju i Priboju“, kazuje Golubović koji je iz sela Ograde.

On je rekao novinarima da ni hitne slučajeve ne puštaju, navodeći primer Momčila Golubovića koji je kažnjen sa 70 evra, jer je krenuo u Pljevlja da primi injekciju.

„Da bi prešli granicu, Srbija naplaćuje graničnu dozvolu od 110 evra po članu, što znači da četvoročlana porodica mora na godišnjem nivou da plati 440 evra i još 250 evra za ođave i prijave na graničnim punktovima, koje se vrše mobilnim telefonom pošto nema fiksnih. Za odlazak i povratak uz to odobrenje moramo pozvati najmanje četiri puta  punktove i to dva sata pre nego što izlazimo, ili ulazimo u Crnu Goru. Muka je i ta što signala ima samo na pojedinim brdima, upadamo u roming“, navodi Golubović.

On tvrdi da je rešenje da se uradi put iz sela Babine prema ovim selima i to je veoma moguće.

„Imali smo obećanja od opštine i Šumske sekcije Prijepolja. Neka bude bar makadam samo da ove muke izbegnemo. Ova dva sela broje oko 100 stanovnika, ali se u letnjem periodu taj broj bude pet puta veći, jer dolaze oni koji obrađuju imanja“, izjavio je Golubović.

Na zboru građana iznet je zahtev da se pažnja javnosti skrene blokadom vitalnih objekata u Opštini ili blokadom puta ka Crnoj Gori, a najavjuje se i odlazak u Beograd u vladu kod premijera Aleksandra Vučića.

U lokalnoj samoupravi kažu da je evidentno da problem postoji i da se mora iznaći rešenje.

„Lokalna samouprava je pokrenula inicijativu sa prekograničnom policijom kako bi sa pograničnom policijom Crne Gore pronašli model za rešenje problema. Radovi na putnom pravcu su započeti, ali predstoji nam razgovor sa prijepoljskom opštinom, jer jedan deo puta prolazi kroz njihvu teritoriju“, rekao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.