U trendu

Čak 60 odsto nepismenih u svetu su žene

Nejednakost medju polovima i dalje je izražena u svetu iako je zabeležen napredak u sferi obrazovanja, zapošljavanja i politike, piše danas agencija Frans pres pozivajući se na podatke Ujedinjenih nacija.

Medju decom koje ne idu u školu devojčica je 2009. godine bilo 53 odsto, što je manje nego 1990. godine, kada ih je bilo 60 odsto, podaci su Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UN (Unesco).

Situacija se značajno poboljšala u Istočnoj Aziji i na Pacifiku, gde je taj procenat za 20 godina sa 70 pao na 40 odsto.

Broj žena u visokom obrazovanju veći je u razvijenim zemljama, Centralnoj i Istočnoj Evropi, Istočnoj Aziji i na Pacifiku, Latinskoj Americi, Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Ipak, 60 odsto nepismenih u svetu i dalje su žene.

Prema podacima UN, samo polovina žena u radnoj dobi čini deo radno aktivne populacije, odnosno rade ili traže posao, dok je 77 odsto muškaraca u tom položaju.      

Žene više pogadja nezaposlenost (6,2 odsto), dok je tom riziku izloženo 5,5 odsto muškaraca, i to u svim delovima sveta, navodi Medjunarodna organizacija rada.   

Žene zaradjuju u proseku za 23 odsto manje nego muškarci i, ako se sadašnji tempo promena zadrži, biće potrebno 70 godina da se razlike u zaradama izbrišu.  

Kako se navodi, žena menadžera je manje – 39 odsto u razvijenim zemljama i 28 odsto u zemljama u razvoju, a  na čelu samo 18,3 odsto kompanija su žene.

U proseku žene obavljaju dva i po puta više sati rada bez naknade, u okviru domaćinstava i negujući decu ili starije.

U 2015. godini u svetu je bilo 22 odsto žena parlamentaraca, dok ih je deceniju ranije bilo 11,3 odsto.

Posmatrano po regionima, razlike su velike. Nordijske zemlje imaju 41,1 odsto žena u svojim parlamentima, dok ih je u regionu Pacifika svega 15,7 odsto na tima položajima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.