U trendu

Desetine hiljada ljudi protestuje u Parizu protiv reforme zakona o radu

Nekoliko desetina hiljada protestovalo je danas ulicama Pariza zbog najavljenih reformi zakona o radu i izmenu dosadašnje 35-časovne radne nedelje.

Predstavnici sindikata upozoravaju da vlada „nema većinu u parlamentu, čak ni u socijalističkim klupama“ i odbacuju navode socijalista da se radi o zakonu o socijalnom napretku.

Demonstranti, okruženi velikim brojem policajaca, krenuli su sa trga Denfert-Rošero na jugu francuske prestonice i uputili su se ka zgradi parlamenta gde će se poslanici kasnije večeras izjašnjavati o poverenju socijalističkoj vladi.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas tokom posete jednoj kompaniji za 3-D štampanje da osporavana reforma zakona o radu ima za cilj da poboljša prava radnika, kao i da istovremeno učini preduzeća fleksibilnijim.

Oland je rekao da je nacrt zakona namenjen „zaposlenima i poslovnim liderima“ i da nije u suprotnosti sa njihovim interesima.

On se posebno zalagao za reformu zakona o radu koji će olakšati poslodavcima da zapošljavaju, ali i otpuštaju radnike, kao i da organizuju radno vreme zaposlenik.

Prema njegovim rečima, „najbolje je kada odgovorni sindikati i posvećeni menadžment odredjuju radna pravila.

Francuski predsednik insistirao je da reforme neće ugroziti prava radnika u Francuskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.