U trendu

Izbeglički put do Nemačke od 35 dana za 12.000 evra

U Nemačku je prošle godine došlo 890.000 izbeglica, a ove godine zaključno sa krajem oktobra 290.000, pokazuju podaci Savezne službe za migraciju i izbeglice. Ta služba (BAMF) je objavila je prvu reprezentativnu studiju sa ciljem da se stvori što pouzdanija slika pogleda na svet tražilaca azila u ovoj zemlji, piše Dojče vele.

Oko 4.500 izbeglica je obuhvaćeno ispitivanjem koje su sproveli istraživački institut IAB i Nemački institut za ekonomska istraživanja.

Izbeglice su odgovarale na više od 400 pitanja a rezultati ispitivanja koji su ovde izneti tiču se 2.300 ispitanih, koliko ih je obuhvaćeno u prvom krugu istraživanja.

U drugom delu studije će do kraja godine biti ispitano još 2.300.

Ispitivanje se opsežno bavi uzrocima izbeglištva, putem koji su izbeglice prešle da bi stigle do Nemačke, karakteristikama ličnosti ispitanih, vrednostima koje neguju, zdravljem, obrazovanjem, znanjem jezika, imovinom i porodičnom situacijom.

Na pitanje o razlozima napuštanja domovine, 70 odsto izbeglica je reklo da je to uradilo „bežeći pred ratom“, 44 jer su bili „direktno progonjeni“.

Slede „loši uslovi života“ (39 odsto), „diskriminacija“ (38, „strah od prinudnog regrutovanja“ (36), „opšta ekonomska situacija u zemlji“ (32), i manje zastupljeni, ali ne manje zanimljivi motivi: „članovi moje porodice su već napustili zemlju“ (9), „poslala me je moja porodica“ (7), „hteo sam/htela sam da se pridružim mojoj porodici“ (7)…

Dve petine ispitanih je pre dolaska u Nemačku najmanje tri meseca provelo u nekoj drugoj zemlji.

Osnovni razlog zbog kojeg su se izbeglice opredelile za Nemačku je „poštovanje ljudskih prava“ u toj zemlji (7odsto), slede „nemački obrazovni sistem“ (43) kao i „osećanje da smo dobrodošli“ (42).

Odlazak u izbeglištvo je povezan sa velikim troškovima ali oni bitno zavise od zemlje porekla.

Tako je put do Nemačke prosečno najskuplji za izbeglice iz Avganistana i Pakistana (12.040 evra) a neznatno povoljniji za one iz Irana, Iraka, Libana i Palestine (11.363 evra).

Ilegalan put iz Sirije do Nemačke košta u proseku 5.556 evra, a iz zemalja severne Afrike 1.398 evra, Balkana – 1.638 evra.

Osim toga, prosečna dužina puta do Nemačke je iznosila 35 dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.