U trendu

Nacionalisti odbili da uđu u vladajuću koaliciju u Turskoj

Turska Partija nacionalističke akcije (MHP) odbila je danas da uđe u koalicionu vladu, izjavio je premijer Ahmet Davutoglu i dodao da više ne vidi mogućnost da formira koalicionu vladu posle parlamentarnih izbora održanih u junu.

Predsednik MHP-a Devlet Bahčeli je „jasno stavio do znanja da ne želi da uđe u vladu s Partijom pravde i razvoja (AKP)“, koja je na vlasti od 2002. godine, rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare.

Davutoglu je imao konsultacije i s Republikanskom narodnom partijom (CHP), drugoj stranci u turskom parlamentu ali je i ta stranka odbila koaliciju.

Davutoglu prema zakonu ima rok do 23. avgusta da formira vladu, a ako ne uspe, predsednik Redžep Tajip Erdogan moraće da raspusti parlament i raspiše nove izbore.

Erdoganova stranka AKP pretrpela je ozbiljan udarac na parlamentarnim izborima pošto je izgubila očekivanu apsolutnu većinu zbog čega ne može sama da formira vladu niti da menja Ustav za jačanje predsedničkih funkcija.

AKP je na izborima ponovo bila prva, ali s 40,8 odsto glasova, izgubivši skoro deset procenata od izbora 2011. godine (49,9 odsto). Tako je Erdoganova stranka osvojila 258 od 550 mesta u Parlamentu, što ju je prvi put nateralo na formiranje koalicione vlade s nekom od tri opozicione stranke.

Dva glavna protivnika AKP, Republikanska narodna partija (CHP, socijaldemokratska) i Partija nacionalističke akcije (MHP, desnica) imaju 132, odnosno 80 mesta. Prokurdska stranka HDP (Demokratska stranka naroda), postigla je istorijski rezultat sa 80 poslanika u Skupštini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.