U trendu

Okončan oružani sukob sa talibanima u centru Kabula

Oružani sukob avganistanskih bezbednosnih snaga sa talibanskim ekstremistima u kompleksu glavne vladine bezbednosne agencije je okončan, saopštili su danas avganistanski zvaničnici.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana Sedik Sediki je rekao da je tokom borbe ubijen najmanje jedan napadač, prenosi AP.

Najmanje sedam osoba je ubijeno, dok ih je 327 ranjeno u koordinisanom napadu talibana koji je rano jutros počeo u centru Kabula ispred vladine agencije eksplozijom automobila-bombe i potom se nastavio u zgradi agencije, saopštilo je avganistansko Ministarstvo zdravlja.

„Mnogi među ranjenima su u teškom stanju“, rekao je agenciji Frans pres portparol Ministarstva Ismail Kavosi, dodavši da je do sada 208 ranjenih, među kojima ima i žena u dece, prebačeno u bolnice.

Talibani su preuzeli odgovornost za jutrošnji napad automobilom-bombom na kancelariju glavne avganistanske bezbednosne agencije u centru Kabula, što je prvi napad u prestonici Avganistana otkako je ta grupa pre nedelju dana najavila početak nove „prolećne ofanzive“.

Talibani su na svom vebsajtu na paštunskom jeziku objavili da su oni odgovorni za samoubilački napad na „Desetu jedinicu“ Nacionalnog direktorata za bezbednost (NDS), koja je nadležna za zaštitu vladinih ministarstva i važnih ličnosti.

Oni su naveli da je automobil-bomba razneo glavnu kapiju ispred kancelarije, omogućivši drugim borcima, među kojima je bilo još bombaša-samoubica, da uđu u kompleks pod jakim obezbeđenjem.

Predsednička palata, koja se nalazi samo par stotina metara od mesta eksplozije, najoštrije je osudila napad.

Protekle nedelje je došlo do sukoba oko simbolički važnog grada Kunduza, mada je Kabul bio relativno miran otkako su talibani 12. aprila najavili novu ofanzivu, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.