U trendu

Osveta SAD za napad na američki razarač!

SAD su lansiraleu krstareće rakete i uništile tri radarska položaja u priobalnom delu Jemena, na Crvenom moru, na teritoriji pod kontrolom Huti pobunjenika.

To je, kako navode, uzvratna mera posle dva incidenta ove nedelje kada su rakete ispaljene na brodove američke mornarice u toj oblasti.

Ovo je prvi put da su SAD gađale položaje Hutija tokom dugog građanskog rata u toj zemlji.

Do sada su SAD pružale samo logističku podršku i obezbeđivalji punjenje aviona arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv jemenskih šiitskih pobunjenika, poznatih kao Huti, i njihovih saveznika.

SAD su bile koncentrisane na Al Kaidu u Jemenu i Huti nisu bili glavna meta američkih snaga dok ove nedelje nisu lansirane rakete na američke brodove sa teritorije pod kontrolom Hutija.

Američki zvaničnici nisu objavili podatke o mogućim žrtvama današnjeg raketnog napada.

Tri pogođena radarska položaja nalaze se u udaljenim oblastima i postoje male šanse da je bilo civilnih žrtava ili kolateralne štete, rekao je jedan vojni zvaničnik, koji nije želeo da mu se navede ime pošto nema ovlašćenje da govori s medijima, prenela je agencija AP.

On je rekao da su krstareće rakete lansirane sa razarača „USS Nitze“. Predsednik SAD Barak Obama odobrio je udare, na preporuku ministra odbrane Eša Kartera i načelnika združenog generalštaba generala Džozefa Danforda, rekao je predstavnik za štampu Pentagona Piter Kuk u saopoštenju.

„Ovi ograničeni udari u samoodbrani sprovedeni su da zaštite naše osoblje, naše brodove i slobodu naše plovidbe u ovom važnom morskom prolazu“, rekao je Kuk.

„SAD će odgovoriti na svaku dalju pretnju za naše brodove i komercijalni saobraćaj na odgovarajući način i nastaviti da održava našu slobodu plovidbe u Crvenom moru, prolazu Bab al-Mandeb i na drugim mestima u svetu“, dodao je Kuk.

Dve rakete ispaljene su juče ujutro na američki razarač „USS Mejson“ koji sprovodi rutinske operacije u regionu i na ratni brod „USS Pons“. Ni jedan brod nije pogođen.

Rakete su ispaljene sa jemenske obale, sa mesta sa kojih su u nedelju dve rakete takođe ispaljene na ta ista dva američka broda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.