U trendu

Rusija odustala od točenja goriva za ratne brodove

Ministarstvo spoljnih poslova Španije danas je saopštilo da je Rusija povukla zahtev za točenje goriva borbenoj grupi ruskih brodova, na čelu sa nosačem aviona „Admiral Kuznjecov“, nakon što su NATO saveznici kritikovali Madrid.

Kritika je upućena zbog pomoći ratnim brodovima Rusije za koje se veruje da će biti korišćeni za napade na civile u Siriji, prenosi Rojters.

„Ruska ambasada u Madridu nas je upravo informisala da povlači zahtev za dozvolu da ovi brodovi pristanu i to pristajanje brodova je stoga otkazano“, navelo je špansko ministarstvo.

Velika Britanija je ranije danas izrazila zabrinutost da bi Španija mogla da dozvoli ruskoj flotili da napuni gorivo na putu ka Siriji. To je izjavila portparolka britanske premijerke Tereza Mej, dodajući da London pažljivo prati situaciju.

Špansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prethodno da razmatra zahtev ruske flotile da napuni gorivo u njenoj severnoafričkoj enklavi Seuti, dok NATO izražava zabrinutost da bi ratni brodovi koji idu ka Siriji mogli da budu iskorišćeni za napade na civile u Alepu, prenosi Rojters.

„Premijerka Mej je jasno stavila do znanja da mi želimo da radimo sa drugim partnerima kako bi se povećao pritisak na Rusiju da prestane da bombarduje Alepo. To je ono što je stvarno bitno“, rekla je portparolka britanske vlade.

Ranije danas je i britanski ministar odbrane Majkl Folon izneo sličnu zabrinutost zbog eventualnog postupka Španije.

„Mi bismo bili veoma zabrinuti ukoliko bi bilo koja članica NATO pomislila da pomogne ruskim nosačima koji bi na kraju mogli bombardovati sirijske civile“, rekao je Folon novinarima.

Borbena grupa ruskih brodova na čelu sa nosačem aviona „Admiral Kuznjecov“ sredinom meseca poslata je u Sredozemlje.

U nedelju, na putu kroz kanal Lamanš nosač su nadletali avioni britanske avijacije (RAF), a namera je bila, kako su preneli mediji da „pokažu svoje prisustvo“ i da fotografišu jedini ruski nosač aviona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)