U trendu

Severna Koreja testirala motor rakete na čvrsto gorivo?

Severna Koreja je testirala raketni motor na čvrsto gorivo, a njen lider Kim Džon-un poručio da je time povećana sposobnost zemlje da izvede raketni napad, javila je severnokorejska agencija KCNA.

Kim je rekao da je ovim potezom pojačana moć balističkih raketa „koje mogu da nemilosrdno pogode neprijateljske snage“, preneo je Rojters, pozivajući se na KCNA.

Ukoliko se potvrdi da je testirao raketni motor, to bi moglo da znači da Pjongjang nastavlja da brzim tempom radi na programu interkontinentalne balističke rakete (ICBM), uprkos sankcijama UN koje zabranjuju takve aktvnosti, ocenjuje britanska agencija.

Pjongjang je prošle nedelje saopštio da je izveo simuliranu probu ulaska balističke rakete u atmosferu i najavio da će uskoro testirati balističke rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Severna Koreja je prethodno lansirala rakete dugog dometa koje koriste tečno gorivo, ali nije imala kapaciteta da napravi dugometne niti interkontinentalne rakete na čvrsto gorivo, navodi Rojters.

AP objašnjava da se rakete na tečno gorivo moraju dopunjavati svaki put pre nego što se lansiraju, što produžava vreme pripreme za njihovo lansiranje, dok upotreba motora na čvrsto gorivo iziskuje kraću pripremu i povećava pokretljivost raketa, otežavajući njihovo detektovanje.

Pjongjang je razvio rakete kratkog i srednjeg dometa i testirao ih, ali nikada nije testirao raketu KB-08 ICBM.

Iako se hvali da napreduje u njenom razvijanju, mnogi eksperti veruju da Pjongjang nije sposoban da u narednih najmanje 10 godina izradi raketni sistem ICBM koji bi mogao da ugrozi SAD, primećuje britanska agencija.

Severna Koreja je proteklih nedelja zaoštrila ratobornu reotriku, preteći nuklearnim napadima iz predostrožnosti na Vašington i Seul.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.