U trendu

Sud u SAD: Radnici mogu biti otpuĆĄteni zbog marihuane

Vrhovni sud savezne drĆŸave Kolorado, u kojoj je marihuana legalizovana, presudio je juče da pacijent koji je konzumirao marihuanu iz medicinskih razloga, ne moĆŸe da se vrati na posao s kog je otpuĆĄten zbog te lake droge.

Ova presuda moĆŸe imati značajne posledice po poslodavce i zaposlene u drĆŸavama u kojima je legalizovana marihuana u medicinske ili takozane rekreativne svrhe.

Zasad je marihuana za medicinske svrhe legalizovana u 23 savezne drĆŸave i prestonici VaĆĄingtonu.

Kolorado je 2012. legalizovao marihuanu i time postao prva savezna drĆŸava u kojoj je dozvoljeno uzgajati, kupovati, prodavati i konzumirati tu laku drogu. Mada se danaĆĄnja presuda tiče pacijenata koji koriste marihuanu u zdravstvene svrhe, ona moĆŸe uticati i na one koji je konzumiraju iz zabave.

DanaĆĄnja presuda se tiče Brendona Kouts, kvadriplegičara kojeg je otpustio DiĆĄ netvork, provajder interneta i satelitske televizije. Ta kompanija je navela da Kouts nije bio pod uticajem marihuane na poslu, ali da kompanija ima politiku „nulte toleranciju“ za droge. Takođe se pozvala na federalni zakon SAD prema kojem je marihuana nelegalna.

Kouts je paralizovan u saobraćanoj nesreći a medicinska marihuana mu je prepisana poĆĄto je ustanovio da mu pomaĆŸe prilikom jakih grčeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.