U trendu

U Gvantanamu ostalo još 59 zatvorenika

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je danas da je obavilo transfer jednog zatvorenika iz vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi na Zelenortska ostrva i da je u Gvatanamu sada ostalo jos 59 pritvorenika osumnjičenih za ekstremizam.

U saopštenju se navodi da je nadležno telo, sastavljeno od predstavnika Pentagona, vojske i obavštajnih agencija ustanovilo da dalji pritvor Šaukija Avada Balzuhera u Gvantanamu, prema pravilima ratnog pritvora, više nije neophodan kako bi se SAD zaštitile od „ozbiljne pretnje koju on predstavlja“, piše u saopštenju.

Vlada SAD izražava zahvalnost Vladi Zelenortskih ostrva „zbog njene humane geste i spremnosti da podrži tekuće napore SAD da zatvore pritvorsku jedinicu u zalivu Gvantanamo“, navodi se u sopštenju i dodaje da je u koordinaciji sa vlastima Zelenortskih ostrva obezbedjeno da transfer Balzuhera protekne u skladu sa bezbednosnim i humanitarnim merama.

„Danas, u zalivu Gvantanamo boravi 59 lica“, piše u saopštenju.

Američke vlasti saopštile su sredinom jula da su dva pritvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi prebačena u Srbiju. U avgustu je u Ujedinjene Arapske Emirate iz Gvantanama prebačeno 15 zatvorenika, sto je bio i najmasovniji transfer do tada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.