U trendu

Uprkos padu poverenja, Rusi žele Putina za predsednika

Poverenje Rusa u predsednika Vladimira Putina je opao 10 odsto tokom prošle godine, dok je broj onih koji žele da Putin bude ponovo bude proglašen za predsednika porastao, pokazala je anketa nezavisnog centra Levada.

Prema ovom istraživanju, 73 posto birača je potvrdilo da ima poverenja u Putina, što je 10 odsto manje od prošlogodišnjeg istraživanja u kojem je čak 83 odsto ispitanika iskazalo poverenje aktuelnom predsedniku.

Broj onih koji ne veruju Putinu je porastao sa 14 na 19 odsto.

Istraživači nisu izneli objašnjenje zbog čega je poverenje Putinu opalo iako, po standardima Zapada, Rusi i dalje prema njemu osećaju strahopoštovanje.

Rojters piše da Putin najavljuje učešće i na narednim predsedničkim izborima, zakazanim za 2018. godinu i da bi mu, ukoliko i tada pobedi, to bio četvrti mandat.

Britanska agencija avodi da je jedno ranije istraživanje javnog mnjenja pokazalo da je podrška Putinu na mestu predsednika Rusije trenutno najsnažnija u poslednje četiri godine, navodi Rojters.

Prema Rojtersu, Putin je iskoristio sukobe u Ukrajini i Siriji za jačanje svoje popularnosti i za slanje poruke da je Rusija sila na koju treba računati na svetskoj sceni, mada se, sa druge strane, razvoj ruske ekonomije drastično usporio zbog sankcija Zapada.

Ruski opozicioni političari tvrde da Putinovu popularnost nepravedno podržava nacionalna televizija. Ruska državna televizija, koja emituje najgledanije vesti, servira informacije koje podržavaju ispravnost svake Putinove odluke a ignoriše rad ruske opozicije, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.