Oprez: sedenje nosi – SMRTNI rizik

Zdravstveni zvaničnici kod nas i u svetu sve više naglašavaju da fizička neaktivnost povećava rizik od smrti, bilo kod mlađih bilo kod starijih osoba.

Činjenice govore da se tokom života treba brinuti da telesna težina ne bude prevelika, a da se redovno treba baviti umerenim fizičkim aktivnostima.

Jedno novo istraživanje koje dolazi iz SAD a na osnovu analize ranijih studija – pokazuje da se kod starijih osoba ne može sa sigurnošću utvrditi povećani rizik od smrti zbog fizičke neaktivnosti.

Razlog za takav pokazatelj jeste zdravstveno stanje starijih osoba: različito zdravstveno stanje različito utiče na fizičku aktivnost (može da ometa fizičku aktivnost) tako da je fizička aktivnost takvih osoba ograničena. Sa druge strane, kod starijih osoba sa određenim bolestima ne treba preterivati sa fizičkim aktivnostima iako se one za većinu osoba smatraju umerenim.

Istraživanje navodi da kod nekih starijih osoba slabije građe i sa pomagalima za hodanje odmor i sedenje nije povezano sa većim rizikom za smrtnost.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 3100 starijih osoba u periodu od 11 godina.

Na osnovu ankete ispitana je njihova fizička aktivnost kao i svi zdravstveni problemi koje su imali u navedenom periodu.

Pokazalo se da je sedenje i fizička neaktivnost kod starijih osoba povezana sa povećanim rizikom od smrti samo u slučajevima kada se ima manje od 2,5 sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno.

Poručuje se starijim osobama da čak i jednostavan vid fizičke aktivnosti poput šetnje po kući samostalno ili sa štapom ili šetalicom kao pomagalom može biti korisnije od stalnog sedenja ili ležanja.

Iako istraživanje pokazuje vezu između totalne fizičke neaktivnosti i povećanog rizika od smrti kod starijih osoba – još uvek uzročno-posledična veza nije u potpunosti dokazana.

Predlaže se još detaljnije istraživanje i analiza da bi se ovi podaci potvrdili i prihvatili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aktivnost starijih osobafizička aktivnosthronične bolestiležanjesedenje
Komentari (0)
Dodaj komentar