Krivi toranj u Pizi

Kad vam neko spomene Pizu, verovatno prva stvar koja će vam pasti na pamet jeste Krivi toranj, jedan od najprepoznatljivijih italijanskih simbola. S razlogom, jer Krivi toranj, uostalom, kao i ceo Trg čuda, na kojem se ovaj toranj nalazi, ostavlja bez daha. Najbrži način da se dođe u Pizu je preko aerodroma „Galileo Galilej“ ili vozom pošto se železnička stanica S. Rossore nalazi na samo pet minuta udaljenosti od tornja. Posle kraće šetnje i prolaska kroz gradske zidine, shvatićete zašto se to mesto zove Piazza dei Miracoli – Trg čuda.
Katedrala, toranj, najveća krstionica u Italiji i fontane jednostavno ostavljaju bez reči; takvu arhitekturu teško ćete videti na bilo kom drugom mestu, pogotovo ako uzmete u obzir to da je najveći deo tih dela izgrađen u 12. ili 13. veku, u vreme prosperiteta, kad je Piza bila uz rame s Đenovom i Firencom. Sam Krivi toranj, koji je u stvari zvonik Katedrale, građen je skoro dva veka. Ima sedam spratova i isto toliko crkvenih zvona. Pošto se celo ovo područje nalazi na tlu koje je veoma nepogodno za takvu gradnju, počeo je da tone i nikad nije postao uspravan, kako je prvobitno bio zamišljen.

Foto: Stux/Pixabay.com

Danas je nagnut za neka četiri stepena, što znači da mu je vrh pomeren za neka četiri metra od podnožja. Već je nekoliko puta „spasavan“ od mogućeg urušavanja, poslednji put pre sedam godina, posle čega su ga vratili u položaj koji je imao sredinom 19. veka i time „osigurali“ da narednih 300 godina bude upotrebljiv za posete i penjanje do vrha, što i vama preporučujemo da učinite, jer je doživljaj zaista neponovljiv. Zanimljivo je da trg sa svojim atrakcijama noću skoro da uopšte nije osvetljen, ali sve to ima svoje draži, jer se tako nešto retko gde sreće. Ukoliko želite da vidite kako i to izgleda, moći ćete bez problema da kupite slike ili razglednice u obližnjim suvenirnicama, koje su poređane uz gradske zidine i prepune svih mogućih slika Krivog tornja.
Naravno, Piza nije samo Piazza dei Miracoli. Nakon što se spustite do centra grada i reke Arno, čekaju vas Palazzo della Carovana, Citadella i brojne crkve, kao što je Crkva sv. Franje, a posle razgledanja tog dela grada, uzmite u ruke kartu Italije, pogledajte gde su San Điminjano (San Gimignano), Luka (Lucca), Firenca i Sijena i nastavite s istraživanjem predivne Toskane.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aerodromcitadelađenovafirencagalileo galilejitalijakatedralakrivi toranjlukapizaputovanjareka arnosijenatoskanatrg čudaturistiturizam
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ana Antić

    Posetila sam Pizu („Piazza della Miracoli“) i Krivi toranj i mogu reći da je zaista čudesno! Veoma atraktivno.