„Najzeleniji“ gradovi Evrope (foto)

Neke evropske prestonice nalaze se u samom vrhu ekološki prijateljskih gradova, a uz to nude zabavu, turističke atrakcije i zanimljivosti. Ako želite da svoj odmor provedete u jednom od evropskih centara, danas ćete u obzir morati da uzmete i jedan novi, sve češći kriterijum, a to je ekološko stanje grada koji želite da posetite.

Od 35 glavnih gradova ovde ćemo izdvojiti osam najuverljivijih i najsvesnijih svoje ekološke komponente, a to su Amsterdam, Bristol, Kopenhagen, Frajburg, Hamburg, Minster, Oslo i Stokholm.

Foto: Tpsdave/Pixabay.com
Foto: Tpsdave/Pixabay.com

Dvojac koji sigurno ima prednost u carstvu zelenih oaza čine Stokholm i Hamburg. Okružen prirodnim prostranstvima, Stokholm nikad nije zaboravio na njihovu važnost. Zeleno srca grada – Djurgården i Ekoparken, prvi nacionalni urbani park na svetu sa svojih 30 kilometara livada i šuma, daju mu neverovatnu ekološku vrednost. Naravno, ne sme se zaboraviti ni Amsterdam, poznat širom sveta po biciklističkim stazama, koji je ujedno i grad u čijem centru nema automobilskog saobraćaja.

Foto: Mariamichelle/Pixabay.com
Foto: Mariamichelle/Pixabay.com

Sve češće se raspravlja o očuvanju ekosistema i pokušava da se učini mnogo više nego što činimo sada. Navedene prestonice nalaze se u samom vrhu ekološki prijateljskih gradova, a uz to nude dobru zabavu, brojne znamenitosti i razne zanimljivosti. Baš zbog toga bi mogle da budu vaše sledeće turističko odredište.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.