U trendu

„Najzeleniji“ gradovi Evrope (foto)

Neke evropske prestonice nalaze se u samom vrhu ekološki prijateljskih gradova, a uz to nude zabavu, turističke atrakcije i zanimljivosti. Ako želite da svoj odmor provedete u jednom od evropskih centara, danas ćete u obzir morati da uzmete i jedan novi, sve češći kriterijum, a to je ekološko stanje grada koji želite da posetite.

Od 35 glavnih gradova ovde ćemo izdvojiti osam najuverljivijih i najsvesnijih svoje ekološke komponente, a to su Amsterdam, Bristol, Kopenhagen, Frajburg, Hamburg, Minster, Oslo i Stokholm.

Foto: Tpsdave/Pixabay.com
Foto: Tpsdave/Pixabay.com

Dvojac koji sigurno ima prednost u carstvu zelenih oaza čine Stokholm i Hamburg. Okružen prirodnim prostranstvima, Stokholm nikad nije zaboravio na njihovu važnost. Zeleno srca grada – Djurgården i Ekoparken, prvi nacionalni urbani park na svetu sa svojih 30 kilometara livada i šuma, daju mu neverovatnu ekološku vrednost. Naravno, ne sme se zaboraviti ni Amsterdam, poznat širom sveta po biciklističkim stazama, koji je ujedno i grad u čijem centru nema automobilskog saobraćaja.

Foto: Mariamichelle/Pixabay.com
Foto: Mariamichelle/Pixabay.com

Sve češće se raspravlja o očuvanju ekosistema i pokušava da se učini mnogo više nego što činimo sada. Navedene prestonice nalaze se u samom vrhu ekološki prijateljskih gradova, a uz to nude dobru zabavu, brojne znamenitosti i razne zanimljivosti. Baš zbog toga bi mogle da budu vaše sledeće turističko odredište.

2 komentara
  1. mila

    Istina je da se stanovnici u većem delu EU vise zalažu za očuvanje svoje sredine. Građanska svest je na tom nivou. To nije prepotentno, nego razumno.

  2. Jaroslav Kombilj

    Očito je, za prepotentnu zapadnu Evropu, Evropa samo EU!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike