U trendu

Romantični Švarcvald

Švarcvald je planina okupana suncem. Borove šume su crne, a vinogradi zeleni. U šali se kaže da na tom mestu časovnici, pre svega oni sa kukavicom, idu sporije od satova iz ostalih delova nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Planinski venac pokriven šumom karakteriše zdrava klima.

Severno od Karlsruea Švarcvald se proteže sve do granice sa Švajcarskom prema Bazelu. Ljubitelje prirode i bicikliste čeka 23.000 kilometara uređenih staza. Osveženje možete naći u nekom od jezera, kao što su Švarcenbahštauze, Mumelze, Titize ili Šluhze. U Tribergu, sa stena koje su visoke preko 163 metra, spuštaju se najviši vodopadi u Nemačkoj. Najviši vrhovi Švarcvalda su Feldberg sa 1.493 metra, Hercogenhorn sa 1.415 metra i Hornisgrinde sa 1.164 metra. Najpoznatije banjsko lečilište nalazi se u mondenskom Baden Badenu sa rimskim termalnim izvorima i kazinima. Međutim, i manja mesta, Badenvajler i Bad Peterstalsu, odlična su za odmor. Vinski centar je Gengenbah. U mnoštvu izvanrednih restorana sa regionalnim specijalitetima za svakoga će se naći nešto.

Letnja idila na Mumel jezeru na Švarcvaldu, jezeru na najvišoj nadmorskoj visini u Nemačkoj, jeste nešto što ne bi trebalo propustiti. Jezero datira još iz ledenog doba, a u njemu gotovo da i nema ribe. Frajburg je omiljeni grad na južnom delu Švarcvalda. Ovaj stari univerzitetski grad odiše prijatnošću ali i mediteranskim šarmom. Tradicionalni ženski šešir, sastavni deo narodne nošnje iz tih krajeva, zove se Bollenhut. Pored sata sa kukavicom, on je još jedan od glavnih obeležja Švarcvalda. Po boji kugli na šeširu prepoznaje se da li je žena udata ili neudata. Naime, kada su kugle crvene boje, onda nije udata, a kada su kugle crne boje, žena je udata.

U tim predelima i nemirni duh može da nađe mir i spokojstvo. Čist vazduh i blaga klima odlični su za odmor. Međutim, i ljubitelji dobre kuhinje dobro poznaju taj region.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar