Solun – grad prebogate istorije (2)

Gradski Arheološki muzej smatra se jednim od najboljih u Evropi. Poseduje veliku kolekciju, uključujući i neverovatne dragocenosti u vidu grobnice oca Aleksandra Velikog – Filipa Makedonskog, koja je otkrivena u Vergini 1977. godine. Na trgu Dikasterion je arheološko nalazište antičke grčke pijace koja je kasnije preuređena u rimski forum na dva nivoa. Forum je bio srce antičkog grada, a otkrili su ga radnici šezdesetih godina. Najočuvaniji deo foruma je veliko pozorište, koje se još uvek koristi za letnje koncerte. Bela kula je najpoznatiji simbol grada, a originalno je izgrađena kao deo gradskih zidina.

Ona se nalazi na šetalištu pored mora, južno od Arheološkog muzeja. U Gornjem gradu, pored drvenih kuća iz otomanskog razdoblja i ostataka gradskih zidina iz vizantijskog perioda, nalazi se i Aristotelov trg, najvažniji gradski trg. U samom Solunu postoji nekoliko crkava koje se ubrajaju među najlepše u pravoslavnom svetu: Sveta Sofija, Dvanaest apostola, Crkva proroka Ilije, Sveti Pantelejmon. Zejtinlik je groblje savezničkih vojnika iz Prvog svetskog rata, gde je sahranjeno i više od dve hiljade srpskih boraca. I danas je posećeno, a dirljive zabeleške i pokloni pokazuju kako odnos s dalekom prošlošću ipak može biti živ i slojevit. Groblje je podignuto na prostoru na kome se od 1916. godine nalazila glavna vojna poljska bolnica srpske vojske. U njenom sklopu je nastalo i groblje koje je s vremenom preraslo u današnji kompleks.

Od Uskrsa do avgusta relativno je lako naći hotelsku sobu po razumnoj ceni iako nisu uvek smeštene na atraktivnoj lokaciji. Tokom Međunarodnog trgovačkog sajma u septembru i jesenje festivalske sezone u oktobru i novembru hotelima je dozvoljeno da dodaju 20 odsto na postojeću cenu smeštaja. Od septembra do Uskrsa te cene važe u svakom slučaju pošto je ovo više poslovno nego turistički orijentisan grad. Prvi utisak je da gradskim centrom dominiraju lokali brze hrane, ali od ranih devedesetih dolazi do eksplozije interesantnih mesta za jelo i piće u Solunu, zajedno s porastom prosperiteta grada. Noćni život, bogat, bučan i vrlo raznolik, nadaleko je poznat. Od brodova diskoteka do alternativnih klubova, od blistavih penthaus kafea gradske elite pa do gej diskoteka. Najmodernija gradska oblast noćnog života je Ladadika, smeštena blizu luke.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmski festivalgrckajevrejimakedonijaturskauneskozemljotresaleksandar makedonskiapostol pavlearheološki muzejbela kulavizantijagrad kulturezejtinlikkasandarprvi svetski ratprorok ilijasveta sofijasveti pantelejmonsoluntesalonikićirilo i metodije
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • moravac

    Prelep grad, može se lepo provesti u njemu.